Hlavní obsah

Přemýšlet u sportování? To se vyplatí!

Není sporu o tom, že nás pánbůh obdařil hlavou proto, abychom ji používali. Využívaný potenciál lidského mozku vede ke zlepšování a k pomalejšímu stárnutí třeba v oblasti kognitivních funkcí. Ale řešit logické nebo matematické úlohy během tréninku? Možná, až si přečtete výsledky jedné z vědeckých studií, to začnete dělat taky.

Foto: Profimedia.cz

Váš trénink může být ještě účinnější! Přemýšlejte u něj.

Článek

Pokud si sportovní přípravu zpestřujete třeba při nepřízni počasí na domácím trenažéru, běžeckém pásu, šlapadlu nebo stepperu, určitě se často přistihnete při tom, že u tréninku koukáte na televizi nebo alespoň posloucháte nějakou hudbu a mozek takříkajíc necháváte zahálet. Je to ale tak správně? Vědci z Velké Británie přišli na to, že není.

Řešení myšlenkových úloh během tréninku dle výzkumu vědců z University of Kent výrazně zvyšuje také sportovní výkonnost. Jejich pokus se zakládal na dvanáctitýdenním pozorování a zkoumání probandů, kteří trénovali na ergometrech. Zkoumané osoby byly rozděleny do dvou skupin, z nichž jedna během tréninku prováděla myšlenkové úlohy, zatímco druhá byla ponechána bez úkolů. Výrazné rozdíly mezi skupinami překvapily i vědce samotné.

V závěrečném testu, kdy probandi prováděli trénink až do úplného vyčerpání, vykázala skupina se zadanými úlohami o 126 % lepší výsledky než na počátku experimentu, zatímco druhá, kontrolní skupina dosáhla zlepšení pouze o 42 %, tedy zlepšení o celé dvě třetiny menší. Z uvedeného vyplývá, že i vzhledem ke sportovním výkonům se velmi vyplácí během tréninků „potýrat" kromě svalů také mozek.

Byli byste ochotní u tréninku ještě řešit nějaké úlohy?
Ano, jestli to pomůže výkonům, sem s nimi!
68 %
Nevím jistě, muselo by se to vyzkoušet.
16 %
Ne, radši budu koukat na tu televizi.
16 %
Celkem hlasovalo 175 čtenářů.

Reklama