Hlavní obsah

Proteinová bomba, po níž budete zářit

Kateřina KašparováSport.cz

Po tréninku je vhodné doplnit kromě sacharidů také proteiny a poskytnout tak tělu základní stavební materiál pro rekonstrukci škod po tréninku a pro superkompenzaci. Co si ale dát, když je zrovna čas večeře? Bílkoviny! Ale žádné bílky, žádné maso, veganské proteinové placičky. Nebojte, budou vám také chutnat.

Foto: Kateřina Kašparová, Sport.cz

Proteinové palačinky dodají tělu základní stavební kameny.

Článek

Placičky však nenecháme zcela holé, namažeme si je připraveným krémem z tofu a navíc přidáme i zdravou oblohu. Pokud po svém těle chcete kvalitní výkony, poskytněte mu kvalitní palivo.

Placičky

Samotné proteinové palačinky připravíme následujícím způsobem. Mouku vsypeme do mísy, přidáme špetku soli a 0,5 dcl piva jako kypřidlo. Konopný protein a miso pastu rozmícháme v sojovém mléce (2 dcl) a vlijeme do mísy s moukou. Přidáme lžíci shoyu, vločky nori a promícháme. Těsto musí být pomalu tekoucí - jako na klasické palačinky. Pokud je příliš hutné, naředíme dle chuti sojovým mlékem, vodou nebo pivem. Na pánvi rozehřejeme kokosový olej a začneme smažit palačinky. Doporučujeme činit tak v tlustší vrstvě než klasické palačinky s marmeládou.

Krém z tofu

Do rozehřátého hrnce vložíme nadrcené tofu, přidáme slunečnicová semínka a chvilku porestujeme (cca 1 minutu). Pak zalijeme vodou, popřípadě čajem bancha. Přidáme na dochucení lžíci rýžového vína a směs krátce povaříme (cca 2 minuty). Směs rozmixujeme a máme hotovo.

OblohaZapomenout bychom neměli ani na oblohu. Dodá nejen krásný vzhled, ale i množství vitamínů a minerálů. Na jaře je nejvhodnější jíst to, co roste nad zemí, co stoupá směrem k nebi, za sluncem. Neboť i tak by měla stoupat naše energie v tomto ročním období. Pažitka, petrželka, klíčky jsou ideální. Pro správné trávení můžeme přidat také takzvané pickles, např. kysané zelí.

Palačinky smažené na kokosovém oleji jsou mnohem jemnější a mají lepší chuť než na oleji například sezamovém. Nemusíte se bát poprskání ani přepálení, protože kokosový olej je stabilní až do 200 °C. Vyjma uspokojení chutí je prospěšný pro lidské tělo díky obsahu mastných kyselin, především kyselině laurové. Investice do kokosového oleje je pro jedny palačinky trochu větší, ale nebojte. Použijete jej i pro jiná jídla. A hodí se dokonce i na vlasy, pokožku, po opalování, po holení a působí také proti Alzheimerově chorobě.

Co budeme potřebovat na placičky
350 gmouky nejlépe celozrnné, možno zkombinovat s kukuřičnou, pro bezlepkáře nahradit mouku celozrnnou např. pohankovou
2 dcsojového mléka
1 lžícikonopného proteinu
1 lžícivloček nor
1 lžícipasty miso
1 lžícishoyu
0,5 dlplzeňského piva 12°
špetkasoli
kokosový olej na smažení
Co budeme potřebovat na krém
0,5 baleníuzeného tofu
2 lžíceslunečnicových semínek
1 dlvody nebo čaje banch
1 lžícirýžového vína na dochucení
K vaření budeme potřebovat toto náčiní
miska na míchání těsta
hrnec
pánev
mixér
měchačka
lžíce
obracečka

Reklama

Související témata:
Placky