Hlavní obsah

RECENZE: Christopher McDougall - Takoví normální hrdinové

René KujanSport.cz

Kniha téhož autora, Born to Run ‒ Zrozeni k běhu, spustila svého času nečekanou vlnu reakcí velikosti tsunami. Všichni se začali mnohem více zajímat o to, co mají při běhání na nohou a jakým způsobem vlastně běhají. Myslím, že takhle bouřlivou reakci ani sám autor nečekal. Kniha razantním způsobem ovlivnila trh s běžeckou obuví i přístup k samotnému běhání. Co si McDougall připravil tentokrát? Jaké mýty rozmetá, jaké domečky z karet rozfouká?

Foto: René Kujan, Profimedia.cz

Všichni bychom měli být tak trochu hrdinové...

Článek

Podtitul knihy Jak banda svérázných dobrodruhů objevila zapomenutá tajemství síly a vytrvalosti nám toho příliš nevysvětlí. Celou knihou se prolíná příběh z druhé světové války, kdy se třem agentům, před válkou umělci, pastýři a básníkovi, podařilo unést z Kréty německého generála, kterého nacistům vyfoukli přímo z centra okupačních sil. Tady je ten silný kmen stromu, příběhu o ohromné síle a vytrvalosti. A jako z každého kmene vybíhají další větve, i z McDougallova hlavního příběhu vyrůstají další vyprávění. O jeho vlastní návštěvě Kréty, ostrova - jak on sám věří - s nejzdravější stravou na světě. A nejen to.

ČTĚTE TAKÉ RECENZE: Jak utéct času? Příběh ženy, kterou věda nepochopila

Kréta je také kolébkou klasických řeckých hrdinů, kteří knihou také občas proběhnou či prolétnou. Další linie sleduje autorovy pokusy o hledání pravých následovatelů parcouru i jeho vlastní trénink. Autor nás tu zavede do ulic půlnočního Londýna, kde se odehrává cosi undergroundového ze světa svobodného pohybu, tu na brazilskou pláž, nad níž právě vychází žhnoucí slunce. A kde že jsou ty zdi mýtů, nepravd, marketingových řečiček a otrávených lží, jež chce McDougall bořit tentokrát? Najdete je, ale...

Oproti Born to Run je útok na zažitá klišé poměrně slabý. Autor se mnohem více věnuje příběhům z dávné minulosti, než by v rukou potřímal těžkou oboustrannou válečnou sekeru a ťal do živého. Kde jsou ty vášnivé útoky na křivé výrobce sportovní obuvi? Kde živoucí ukázky pradávného správného přístupu našich předků?! Tentokráte třísky nebudou létat tak daleko. A nebudou ani tak velké. Přesto si pozorný čtenář odnese pár poměrně zajímavých poznatků. McDougall skutečně tne do živého, ovšem místo sekery si tentokráte vzal na výzvědy jen kapesní zavírací nůž. V podstatě jen tak mimochodem se dozvíte, že za obrovskou propagací dostatečného pití při sportu nestojí nikdo jiný než Gatorade a další výrobci sportovních nápojů. Mimochodem, věděli jste, že sportovní nápoje jsou jen pouhé placebo? A vážně jste věřili tomu, že si vaše tělo neumí říct, kdy má žízeň?!

Objevíte v sobě také takového normálního hrdinu? Měli byste, protože zkouška nepřichází, když jste připraveni, a nekončí, když se cítíte unavení.

Dalším obrem na hliněných nohách jsou posilovny se stroji na izolované svalové partie. Hloupost, říká McDougall. Smysl má jen procvičování celého těla. A nejlépe v přírodě. Ani na běh autor zcela nezapomněl. Ale nazývat tuto knihu běžeckou příručkou, či snad dokonce nepostradatelnou biblí pro každého, kdo to s běháním myslí vážně, by bylo silně přehnané. Když se prokoušete hromadou příběhů, přeci jen vám ke konci knihy bude naservírovaná pravda ‒ tak syrová jako ten nejsyrovější tatarský biftek: Za mnohé z dnešních nemocí mohou korporace. A ze všeho nejhorší věc na světě je cukr. Přišel na to po mnohých desetiletích syn jednoho výborného obchodníka s tabákem. Ale to už je zase další příběh. Ten si se zatajeným dechem a vybičovanou koncentrací přečtěte raději sami.

CENA
349 korun - doporučená cena
Četli jste knihu Takoví normální hrdinové? Jak se vám líbila?
Skvělá kniha, jedna z nejlepších, které jsem v životě četl/a.
26,2 %
Výborná kniha, neměla by chybět ani ve vaší knihovně.
11,9 %
Dobrá kniha, nelituju těch peněz, které jsem za ně dal/a.
31 %
Nic moc, maximálně si ji na chvíli půjčte v knihovně.
21,4 %
Totální odpad, nechápu, proč někdo takhle plýtval papírem.
9,5 %
Celkem hlasovalo 42 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Korporace