Hlavní obsah

RECEPT: Slaný koláč ultrašílenců

Kateřina KašparováSport.cz

Možná už se i k vám doneslo, že půda České republiky nosí doslova husto-běžecký pár ultra vytrvalců Kateřiny Kašparové a Ondřeje Veličky. Tato dvojice dobývá stále více pozic na výsluní vytrvaleckých závodů u nás, ale i v měřítku daleko přesahujícím naši rodnou kotlinu. Kde se objeví, tam většinou nezůstane zlatá medaile, která by jim unikla. Opevněnou baštu naší redakce ovšem Kateřina už před časem dobyla zcela jiným způsobem – svou kuchyní. Máme pro vás další recept z její mistrovské dílny. Posuďte sami, zda by si nezasloužila i Řád zlaté vařečky!

Foto: archiv autorky, Sport.cz

Slaný koláč vypadá opravdu dobře! Dáte si?

Článek
Fotogalerie

Občas máme chuť na něco slaného, zároveň zdravého a nejlépe když známe použité suroviny. Nezbývá nic jiného než že se postavím ke sporáku čelem a vymýšlím a vymýšlím, přidávám jednu surovinu k druhé... Do hodiny je většinou hotovo a během okamžiku Ondrou snězeno.

Tentokrát přinášíme recept na slaný koláč, nazývaný často jako quiche. My jsme si ho upravili, aby měl i více bílkovin (syrečky) a více zeleninky (zelí).

TĚSTO

300 g prosetá pšeničná celozrnná mouka (může být i bezlepková např. kukuřičná, ale pokud nemáte alergii na lepek, ta trocha vám asi nezabije)• 150 g másla z lednice• 1 domácí vejce• 1 lžíce studené vody• špetka soli• špetka jedlé sody

Z uvedených surovin uhňácáme těsto a dáme na 1 hodinu odležet do lednice. Doporučuji během hňácání těsto ochutnat. Musí chutnat i neupečené. Mezitím připravíme:

NÁPLŇ

• 1 kg zelí (bílé nebo červené)

• 1 cibule

• 200 g slaniny (co nejvíce libová)

• 1 balení tvarůžků (cca 165 g)

• 2 lžíce sezamového semínka

• 1 domácí vejce

• olej pod cibuli

• umeocet na zelí

Nakrájíme cibuli najemno, dáme na rozpálený olej, posolíme, po chvíli přidáme nakrájené zelí (na menší kousky), lehce osolíme, zalijeme umeoctem, přidáme sezamové semínko a nakrájenou slaninu. Mícháme a chvíli necháme opéct, poté zalijeme vroucí vodou (cca do poloviny hrnce, myšleno, do půlky výšky, kam sahá zelí) a necháme vodu téměř vyvařit, cca to trvá 15 minut.

Ke konci můžeme vypnout plotýnku, přihodíme nakrájené tvarůžky a necháme rozpustit ve směsi, pak přidáme dvě vajíčka a vše zamícháme. Pokud máme čas, upečeme mezitím Cookiesky.

Těsto vyložíme do formy, necháme v troubě lehce zapéct, 160 °C, 5 minut. Na těsto poklademe směs a dopečeme.

Reklama

Související témata:
Sporák
Slaný koláč (Quiche)
Zelí