Hlavní obsah

Známe tajný recept, na který běhá mistr ČR ve 24hodinovce a ultratrailu

Kateřina KašparováSport.cz

Ondřej Velička je jméno nabývající ve světě vytrvalostního ultraběhu stále více na významu. Kde se vzal, tu se vzal, tituly nám vysbíral. Při nedávném dvojrozhovoru s ním a jeho ženou vyvolenou se naší redakci podařilo získat recept na regenerační potravinu, kterou prý Ondra tajně užívá na zlepšení svých výkonů v množstvích větších než velkých. Tajemnou recepturu se nám za pomoci speciálních agentů vyškolených v bývalém Sovětském svazu a nejmodernější špionážní techniky podařilo vynést z kruhu jeho nejbližších. Teď už ale nechme mluvit Kačku.

Foto: archiv autorky, Sport.cz

Mistr České republiky zachycen při činu.

Článek
Fotogalerie

Čokoládové Cookiesky

Jíme s Ondrou zdravě, cukru se vyhýbáme, ale chuťové buňky mají také své potřeby. A tak jim dopřejeme, co chtějí, ale zdravě, rychle, avšak stále chutně. Cookiesky zmákne každý, potřeba je ruční šlehač nebo robot, jinak nepohnete druhý den rukama, ale do půl hodinky máte hotovo ‒ od přípravy po upečení. Stihnete je tedy klidně před tréninkem. A jak na to?

SUROVINY
máslo (kokosový olej) 110 g
banány 2 ks (rýžový sirup 3 lžíce, pro sugarholiky třtinový cukr 100 g)
ovesné vločky 150 g (celozrnná mouka)
vejce 1 ks
kakao nepražené 30 g
jedlá soda bio 1 lžička
sůl špetka
hořká čokoláda 1 ks (min. 70 % kakao)
kakaové boby
KUCHYŇSKÉ NÁČINÍ
ruční šlehač (robot)
mixér (v případě ovesných vloček)
hrnce na rozpuštění čokolády
mísa
lžíce
plech s pečicí fólií

POSTUP

1. Máslo s banány (sirupem) vložit do mísy a šlehat cca 5 minut, až bude směs spojená a lehká. Přidat vejce a šlehat další 2 minutky. [Banány udělají cookiesky vláčnější a lépe se polykají, např. při závodech. To samé kokosový olej. Vejce používám domácí. Zde již dávám rozpustit čokoládu.]

2. Přidat namleté ovesné vločky, kakao, sůl, sodu a rozpuštěnou čokoládu. Zlehka promíchat, poté zašlehat. [Ovesné vločky chce mít namleté co nejvíce najemno. Pokud mouka, tak prosít. Čokoláda – čím vyšší obsah kakaa, tím více bílkovin.]

3. Těsto ochutnat, musí chutnat i nepečené. Lžící tvořit na plechu placičky, poté lehce posypat kakaovými boby. [Z této dávky je 23-24 cookiesek. Ochutnávání těsta může vést k nižšímu počtu upečených kusů. Většinou potřebuji dva plechy, když ochutnává Ondra těsto, stačí jeden. Lze posypat také oříšky, např. kešu.]

4. Cookiesky péct v předehřáté troubě na 160 °C, 11 minut. Po upečení budou sušenky měkké, teprve po vychladnutí ztuhnou. [Nechat na plechu, než vystydnou, jinak jsou křehké.]

A pak už jen jíst. Na závodech je míváme na občerstvovačce. Ale to chce mít dvojnásobnou dávku, jinak by nám totiž na závody žádné nezbyly.

Reklama