Hlavní obsah

Rekordní České Budějovice poprvé ve zlatém hávu

České Budějovice

Úderem devatenácté hodiny se v tuto sobotu na dlažbě čtvercového náměstí Přemysla Otakara II. rozezní tisíce kroků zapálených účastníků pátého ročníku Mattoni 1/2Maratonu. Rychlá a rovinatá trať z RunCzech běžecké ligy slibuje opravdu zajímavý zážitek. Trasa je totiž na rozdíl od mnoha jiných závodů jednokolová. Díky svým kvalitám také ona letos nese nejvyšší ocenění Mezinárodní atletické federace, zlatou známku. Navíc jí také patří první příčka v rychlosti. Je jedinou regionální trasou seriálu, kde už byla pokořena magická hranice jedné hodiny. U toho všeho můžete být třeba i v pohodlí svých domovů díky online přímému přenosu na Seznam.cz.

Foto: RunCzech

V Českých Budějovicích by chtěl běžet každý!

Článek

Upoutávka na 1/2 maratón

Hlavní město Jižních Čech s historií sahající tři čtvrtě století do minulosti se tak stane svatostánkem pohybu. Na trať půlmaratónu a doprovodných běhů vyrazí celkem 5 900 běžců. Mezi nimi i největší světová esa. Geoffrey Mutai již zvítězil na dvojnásobné trati v New Yorku, Bostonu i Berlíně. V roce, kdy se v Budějovicích běžel půlmaratón poprvé, suverénně nastavil světový rekord. Dodnes patří mezi desítku nejrychlejších maratónců planety. Zvítězí i na jihu naší vlasti? Uvidíme, každopádně na jednu hodinu se bude v mužské kategorii vést frontální útok. A ženy se pokusí prolomit hranici 70 minut, která stále odolává. Africké závodnice už si na ni brousí tretry.

Ve znamení rychlosti a slávy

Kromě známých světových jmen se mohou účastníci těšit také na Jiřího Homoláče, Jana Kreisingera nebo Petru Kamínkovou. Z populárních osobností se zúčastní třeba Zdeněk Tůma, známý sportovní nadšenec a bývalý guvernér České národní banky, či oblíbený moderátor Dalibor Gondík. Urputný duel svedou také štafety českobudějovických fotbalových a hokejových klubů. Zástupci Dynama a Motoru tentokráte nebudou bojovat na ledové ploše či trávníku hřiště, ale přímo v ulicích svého historického města.

ZAJÍMAVOSTI MATTONI 1/2MARATONU ČESKÉ BUDĚJOVICE
Časový limit: 3 hodiny
Kapacita půlmaratonu: 3 400 běžců
Kapacita dm rodinného běhu: 2 500 běžců
Rekord závodu – muži: 59:49 (2012), Daniel Chebii (KEN)
Rekord závodu – ženy: 1:10:54 (2012), Tadelech Bekele (ETH)
Nejstarší účastník: Jaroslav Putschogl (CZE), 76 let
Nejstarší účastnice: Miromila Sobotová (CZE), 68 let

Pokud si na trať o délce 21 097,5 metrů ještě netroufáte, můžete dát s kamarády či kolegy z práce dohromady dvoučlennou nebo čtyřčlennou štafetu, případně vyrazit s celou rodinou na tříkilometrový rodinný běh. Pakliže se do Českých Budějovic tentokrát nedostanete, máte unikátní možnost sledovat celý závod v online přímém přenosu.

Tisíce kroků ke štěstí

Půlmaratóny přitahují stále větší pozornost diváků i běžců samotných. Oproti loňskému roku byla i na tomto závodě navýšena kapacita. Do pohybu se zapojuje také stále více žen. Na jihu Čech tvoří už 31 % startovního pole. K takovému rozhodnutí ale zástupkyně krásnějšího pohlaví nedospívají hned. Jejich průměrný věk v závodě je téměř 38 let, u mužů 34. Ovšem svými výkony za muži nijak zvlášť nezaostávají. S průměrným časem 2:08 jsou mužům s průměrem 1:51 takříkajíc hned za patami. Celá trasa závodu obnáší v průměru více než 17 000 kroků a jeho trať láká v nadpoloviční většině lidi s vysokoškolským vzděláním.

Letos Budějovice opět přilákaly nejen domácí nadšence, ale i závodníky ze Slovenska, Německa, Rakouska, Maďarska, Itálie, USA, Velké Británie, Japonska, Keni nebo Ukrajiny.

Reklama