Hlavní obsah

Robotická atletika za dveřmi? Humanoidní robot se poprvé samostatně rozběhl

Praha

Vypadá to, že v blízké budoucnosti lidstvo dokáže vyřešit i závažný běžecký problém. Zrovna se vám nechce jít na trénink? Pošlete za sebe běhat robota! Pokrok v robotice kráčí mílovými kroky a humanoidní stroje se díky stále vyspělejší technice, ale také řídícímu softwaru začínají velmi přibližovat lidem i na úrovni atletických dovedností. Boston Dynamics nedávno představil nového robota, jehož schopnosti autonomního pohybu jsou nejspíš lepší než ty vaše.

Foto: Profimedia.cz

Atlas, robot-atlet už toho začíná umět víc než lidé.

Článek

Dobře, pokud zaběhnete maraton pod tři hodiny, stále máte na humanoida Atlase ještě trochu navrch. Ale na jak dlouho? Ještě nedávno byl robotický stroj rád, že se jakž takž udrží na svých roztodivných nohách. Dnes už je schopen autonomního lehkého poklusu na pěšině v parku včetně přeskoků snožmo přes překážející klády. A vědci už svého robota zdokonalili natolik, že začíná lidem konkurovat také v parkouru.

Skoky přes překážky nebo z překážky na překážku už pro něj nepředstavují žádný problém. Naučit se zvládl dokonce už i backflip, tedy seskok pozadu s přetočením kolem své horizontální osy. Ani dopad na nestabilní podložku ho už dnes nevyvede z rovnováhy. Vy toto dokážete?

Robot Atlas má velikost dospělého muže a hmotnost vyvinutějšího sportovce. Kvůli nezávislému napájení akumulátorem, jenž si nosí na zádech v jakémsi „batohu", je přeci jen ještě poněkud těžší. Za tichého pobrukování malých servomotorků a hydraulických pístů je nyní robot podobný člověku schopen samostatného pohybu v neznámém prostředí uvnitř budov, ale i venku. Zvládá i pohyb v nerovném terénu. Vědci na internet umístili také video, jak se robotovi daří chodit po zvlněném terénu lesa v zimních podmínkách, kdy se mu občas některá z dolních končetin propadne sněhovou závějí. Výsledky jsou působivé.

Humanoid dokáže rovněž zvedat těžší břemena a pružně reagovat na nenadálé situace. Na videích můžete vidět vědce, jak stroj „mučí" údery hokejové hole. Operační systém jen tiše a bez řečí zhodnotí situaci, v motorcích a pístech to maličko zapíská ‒ a robot už je zase na nohou a připraven k plnění dalších úkolů, aniž by trpěl lidskými nedostatky, třeba frustrací.

Atlas byl původně vyvíjen jako záchranný robot pro případy nouze během přírodních katastrof, zřícení budov a podobně. Společnost Boston Dynamics nyní vlastní Google a vývoj je částečně tajný. Že ale Atlas není jen nová zajímavá hračička dokazuje i fakt, že jeho nové dovednosti bedlivě sleduje třeba i Elon Musk, muž stojící za veleúspěšnou vesmírnou společností Space X. Sám Musk ale před nekontrolovaným rozvojem umělé inteligence varuje a opakovaně apeluje na politiky, aby jej začali regulovat. Lze jen těžko předpovídat, čeho se na poli robotiky ještě dočkáme. Snad zůstane alespoň malý ostrůvek dovedností, kterým budou lidé stroje ještě převyšovat. Běh k nim ale asi patřit nebude...

Reklama