Hlavní obsah

Rozcupoval rekord „veganské bestie“. Povedlo se to až napotřetí

New York

Rychlostní rekord na Apalačském trailu dostál dalšího vylepšení. Tentokrát o celých devět a půl hodiny. Karl Meltzer překonal předchozí výkon známé „veganské bestie“ a napotřetí konečně padl rekord. Apalačská stezka je velmi oblíbeným prubířským kamenem mezi ultravytrvalci celého světa. Dokládá to i samotná skutečnost, že za posledních pět let byl rychlostní rekord vylepšen hned třikrát. Přitom překonat stezku vyžaduje kromě velmi náročné přípravy i dostatek volného času. Jde přeci jen o více než 3 500 kilometrů.

Foto: Red Bull

Karl Meltzer rozcupoval předchozí rekordy na Apalačské stezce.

Článek
Fotogalerie

Karlovi Meltzerovi z Utahu bude za necelé dva roky 50 let. Pára mu zatím ale určitě nedochází. Jednoho časného srpnového jitra vyrazil v 5:00 hodin na svou pouť z Mount Katahdin a o 45 dní 22 hodin a 38 minut později doběhl na konec známé východoamerické stezky ‒ Springer Mountain. Urazil tak 2 189 mil, o zhruba půlmaratón více než 3 500 kilometrů. Přechozí rekord Scotta Jurka tak rozmetal o devět a půl hodiny. Známý veganský ultravytrvalec zase o prvenství připravil Jennifer Pharr Davis, jejíž výkon vylepšil o více jak tři hodiny.

Zajímavostí ovšem je, že na současném úspěchu Meltzera se podílel i sám pokořený Jurek. A nebyl sám. Mezi členy podpůrného týmu a pacery byste totiž našli jak samotného držitele předchozího rekordu Scotta Jurka, tak třeba i jednoho z těch minulých Davida Hortona.

Celý pokus se přesto potýkal s mnohými problémy. Meltzer měl ambice stát se nejrychlejším pokořitelem Apalačské stezky už dávno, ale vyšel mu až třetí pokus. V roce 2008 se mu sice podařilo celou stezku proběhnout, byl však příliš pomalý a na rekord to nestačilo. Roku 2013 se o rekord pokusil znovu. Zase bez úspěchu. Svůj běh ukončil poměrně brzy, když zjistil, že ani tentokráte nemá rychlost dovolující bojovat a rekord. Vyšlo to až teď.

REKORD V ČÍSLECH
Karl Meltzer na své pouti:
• minul 80 000 stromů se značením trati
• vypil 138 plechovek nápoje Red Bull
• musel překonat kumulované stoupání o 141 732 metrech
• 690 hodin poslouchal svou oblíbenou kapelu Grateful Dead
• prošoupal 22 párů běžecké obuvi
• 121krát upadl

I úspěšný pokus se ovšem musel prát s potížemi a problémy. V horách Meltzera pronásledovaly husté mlhy značně ztěžující orientaci a silný vítr, který běžce brzdil. Zhruba v půli cesty musel také bojovat s bolestmi kolen a holení. Dvakrát to už vypadalo nahnutě. To když se podpůrnému týmu nepodařilo Meltzera najít a ten musel přespat u neznámého člověka na podlaze. Třiatřicátý den pokusu už to vypadalo, že ultramaratónce přeci jen přemůže únava. Nemohl odolat svodům spánku a ten den uběhl „jen" 37 kilometrů.

Přitom průměrná denně uběhnutá vzdálenost, aby Meltzer mohl pomýšlet na rekord, musela obnášet celých 74 kilometrů. V posledních 24 hodinách musel dle svého profilu na sociálních sítích ultravytrvalec uběhnout 137 kilometrů, aby se rekord podařil. Štěstí mu nakonec přálo. A přáli mu vlastně i potenciální soupeři a rivalové. Že by měl pan prezident zase pravdu?

Reklama

Související témata: