Článek

Semínkový koláč naslano.

Semínkový koláč naslano.
Tento recept na slaný koláč je vhodný především do současného ročního období, tedy do zimy. Nezatíží trávicí systém a mohou ho i osoby s alergií na lepek.
Co budeme potřebovat?
| Suroviny |
|---|
| jáhly (půl sáčku - 250 g) |
| pohanková mouka (2 lžíce) |
| bílé / uzené tofu (250 g) |
| semínka (slunečnicová, dýňová, lněná, sezamová – celkem 200 g) |
| sojová omáčka (shoyu) |
| rýžové víno |
| hořčice (např. francouzská, s fruktózou) |
| sezamová pasta tahini |
| mořská řasa agar-agar |
| voda |
| sůl |
Jáhly jsou bezlepková obilovina, která má zahřívací účinky na organismus. Proto je používáme více v zimě než v letních měsících. Pohanková mouka je také bezlepková a také zahřívací. V tomto receptu ji najdete hlavně kvůli pojivosti. Tofu dodá bílkoviny, avšak samo o sobě ochlazuje, proto ho zapékáme.
| Náčiní |
|---|
| miska na semínka |
| hrnec 2 x (na jáhly větší, na směsi menší) |
| měchačka |
| sítko |
| lžíce |
| lžička |
| koláčová forma |
| utěrka |
| trouba |
| šikovné ruce |
| úsměv na rtech |
Semínka doporučuji použít v bio kvalitě, popřípadě nepoužívat import z Číny. Použijte semínka, která chutnají vám, ta co vám moc nejedou, klidně vynechte. Můžete přidat mandle či udělat jednodruhový semínkový koláč, například ze slunečnice.








