Hlavní obsah

„Šílená žena“ prosportovala těhotenství. Šetří čas i peníze

Ottawa

Jesse Arnup Blondin z kanadské Ottawy byla původně terčem nechápavých a podezřívavých pohledů svých kolegů v práci. Rozhodla se totiž do zaměstnání nedojíždět autem, ale běhat. A běhala ještě dva dny předtím, než v pořádku porodila své druhé dítě. Kolegové už si z části zvykli, z části pochopili. Museli se se situací smířit, Jesse totiž stále nepřestává sportovat. Ani po deseti letech.

Foto: Profimedia.cz

Park v okolí Rideau Canal patří mezi oblíbené běžecké destinace Jesse.

Článek

Jesse je ‒ i přes některé nesouhlasné názory svého okolí ‒ zodpovědná matka. Zároveň ale vždy toužila také po tom mít nějaký čas i pro sebe. Jak to zařídit? Chtělo to trochu přemýšlení a trochu odvahy zbořit některé zažité stereotypy. Po určité době se přeci jen odvážila nechat své auto doma a do práce přiběhnout. „Z našeho domu to mám do práce 7,5 kilometru, což je krásná vzdálenost na aktivní zahájení pracovního dne," říká Jesse, která žije v hlavním městě a pracuje pro federální vládu. Ať už zvolí jakoukoli z možných variant běžecké cesty do práce, vždy do ní zahrnuje Rideau Canal procházející překrásným parkem.

Na běh jako transportní prostředek do práce a z práce si zvykla natolik, že se jej už nehodlá vzdát. Má totiž několik nepopiratelných výhod. Cesta do práce netrvá o mnoho déle než autem, navíc je zdravá a udržuje ji ve formě. Kdyby jezdila autem, a ještě chtěla trénovat, nestihla by se věnovat svým dvěma dětem natolik, kolik by chtěla. A lístky za parkování? Ty platí už jen jednou týdně. To si do práce přiveze čisté oblečení, odveze použité běžecké a do ledničky doplní zdravé obědy a svačiny, které připravila doma s rodinou.

„Co se nám narodilo druhé dítě, drobotina začala vstávat stále časněji a časněji. Když jsme neměli děti, vstávala jsem brzy a opouštěla dům v šest hodin ráno. Teď se syn budí v pět a dcerka ho brzy následuje. Nebyla jsem schopná vstávat tak brzo, abych v pět měla už odtrénováno," vysvětluje aktivní matka. Jesse se věnuje sportu už deset let, se dvěma dětmi přišla vlastně jen jedna podstatná změna ‒ začala si lépe plánovat čas.

Běhání do práce jí dává prostor být ráno s dětmi a při cestě do práce zabíjí dvě mouchy jednou ranou: cestuje do práce a zároveň cvičí! Z cest do práce se stal životní styl. Při prvním těhotenství ještě raději z opatrnosti přestala sportovat, při druhém si ale troufla více: „Rozhodla jsem se pokračovat v běhání a zjistit, kam až to půjde," říká. Nakonec běžela ještě dva dny před narozením syna. „Cítila jsem se dobře, běhala jsem den za dnem a naslouchala svému tělu," dodává sportovkyně tělem i duší.

Žila jste v době těhotenství aktivně (případně to plánujete)?
Ano.
56,3 %
Ještě nevím.
4,6 %
Ne.
39,1 %
Celkem hlasovalo 1273 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Do práce