Hlavní obsah

Silvestrovské veselí málem zaplatil životem

Starší muž silvestrovské sportovní veselí málem zaplatil životem. Téměř osudným se mu stal tradiční silvestrovský výběh v rakouském hlavním městě. Krátce před polednem posledního dne v roce zkušený běžec zkolaboval, ztratil vědomí a jeho životní funkce ustaly. Do světa živých se navrátil jen díky obrovskému štěstí.

Foto: Profimedia.cz

Silvestr ve Vídni nakonec dopadl dobře.

Článek

Wiener Silvesterlauf je největší akcí svého druhu v zemi našich jižních sousedů a v loňském roce proběhl jeho už 41. ročník. Za to, že akce neskončila tragédií, mohou být organizátoři vděční souhře šťastných náhod. Zkolabovaný muž se nacházel uprostřed velkého množství ostatních běžců, mezi nimiž byli v bezprostřední blízkosti také lékaři. Ti okamžitě začali s oživováním postiženého. Další životně důležitou náhodou byl fakt, že se incident odehrál nedaleko místa s veřejně dostupným defibrilátorem.

Lékaři-běžci tak mohli okamžitě na místě zahájit sofistikovanou resuscitaci a na druhý pokus se podařilo nešťastnému běžci obnovit srdeční činnost. Pacienta si mohli následně přebrat záchranáři z přivolané služby, kteří muže sanitkou transportovali na další ošetření do Všeobecné vídeňské nemocnice. Silvestrovský běh tak mohl po svém zakončení konstatovat, že všech 4000 jeho běžců za rok 2017 sportovní oslavy přežilo ve zdraví.

Předchozí rok ovšem tolik štěstí neměl jiný rakouský běžec na silvestrovském běhu v hornorakouském Puckingu. Krátce před cílovou čárou pětikilometrového silvestrovského běhu zkolaboval zkušený 31letý vytrvalostní běžec. Tragédie byla o to větší, že se jednalo o muže s výbornou fyzickou kondicí a aktivního požárníka-záchranáře. Ačkoli i zde jeho spoluběžci okamžitě započali s úkony vedoucími k obnovení životních funkcí, mladého muže se tehdy zachránit nepodařilo.

Zúčastnili jste se silvestrovského nebo novoročního běhu?
Ano.
11 %
Ne.
79,1 %
Nevím, on už je nový rok?!
9,9 %
Celkem hlasovalo 719 čtenářů.

Reklama