Hlavní obsah

Školku nezaložila, přesto Hejnové děti drží palce. Proč?

Praha

Všichni ve sportovním kvůli jediné osobě, dvojnásobné mistryni světa na 400 metrů překážek. Zuzana Hejnová dnes odlétá na Havaj, ale ještě před pár hodinami si šla zaběhat s šedesáti fanoušky, rozdala podpisy, vyfotila se a vyrazila relaxovat. Až se vrátí, bude se zase věnovat dětem a hobíkům, kterým se snaží pomáhat s běháním. „Chtěla bych se věnovat dětem, hrozně by mě to bavilo,“ nastínila česká reprezentantka plány po kariéře.

Foto: hesu.cz

Zuzana Hejnová a chumel dětí při sportovním setkání.

Článek
Fotogalerie

Máte sportovní akademii HESU, jak vás napadlo ji založit?

My jsme o tom s kamarády a přítelem přemýšleli dlouho. Původně jsme měli myšlenku na založení školky, ale zjistili jsme, že to není úplně to pravé, že bych měla zůstat u sportu a motivovat děti a hobíky do sportu. Teď rozjíždíme druhý rok, jde to slušně a hlavně mám radost, že mě to baví.

Co vše děláte?

Máme pravidelné tréninky pro děti v Liberci, v Českých Budějovicích a v Praze. Máme tréninky pro hobby sportovce, kde si mohou zlepšit fyzičku, styl a posunout se ve svém snažení. Dále děláme týdenní kempy i akce na víkend. Rodiče mohou jezdit s dětmi, ale každý má svůj program, což rodiče docela uvítají, odpočinou si. Další kemp máme od 16. do 18. října, hrozně se na to těším, bude to taková malá oslava medaile z mistrovství světa.

Pomáhá vám hodně, že lidé na jméno mistryně světa slyší?

Na tom to je postavené. Děti mají možnost se se mnou setkat, dostanou rady, pochválím je, podepíšu se jim, máme speciální dárky. Myslím, že je tohle motivuje, potom mi hodně dětí píše a drží palce, chtějí být jako já. Věřím, že u sportu potom vydrží, když mají vzor, já to měla podobně, tohle mě motivovalo.

Také jste jako malá jezdila na sportovní víkendy, kempy?

Chodila jsem na sportovní základku, kde jsme pravidelně jezdili na soustředění dvakrát za rok. Mě hrozně bavilo celý týden sportovat, proto jsem u toho i zůstala. Pokud děti chodí do normální základní školy a nemají možnost takto sportovat, uvítají podobné kempy.

Mají dnešní děti problém se sportem, pohybem?

Těžko říct, mně přijde, že se kolem mě pohybují jen děti, které sportují, ale obecně se říká, že sportu není tolik, je to daný vývojem celé společnosti. Není úplně snadné vypustit dítě, aby si šlo hrát kolem baráku, protože se rodiče bojí. Na kroužky je musí vozit, v tomto to je patrně komplikovanější.

Navíc proti vašemu dětství tady jsou sociální sítě, které jsou velkým lákadlem.

Jsou pořád připojení, my jsme takové možnosti neměli, když jsme se chtěli s kamarády sejít, tak jsme šli běhat, dnes si děti píšou na facebooku, to je určitě velký problém. Společnost se mění, myslím si, že když bude více podobných akcí, tak jen lépe. Věřím, že se situace zlepší, ale na dětech se musí pracovat už odmala.

Je sportovní akademie váš směr, který můžete rozvinout více po sportovní kariéře?

Počítám s tím, chtěla bych se věnovat dětem, hrozně by mě to bavilo.

Věříte, že vás tohle uživí?

Takto zatím nepřemýšlím, jsme stále v začátcích, ale myslím, že ano.

Slyší sponzoři na jméno Hejnová?

Pár drobných sponzorů máme, pro rozjezd je podpora hodně důležitá. Většinou jde o ty, které zaujme celá myšlenka. Není to jen o samotném tréninku, ale máme zakomponovaný i zdravotní styl, výživu, fyzioterapii. Lidem se líbí, že je to takto komplexní.

Pokud byste nebyla dvojnásobná mistryně světa, měla byste horší pozici?

Určitě, bezesporu. Nějaké jméno jsem si vybudovala, je dobré ho využít a předat dál. Třeba z někoho malého vyroste někdo na světové úrovni. Chci motivovat.

Cítíte zodpovědnost? Děti, lidé k vám po sportovní stránce vzhlížejí.

Chci předat něco dál. Nejde jen o samotný sport, ale také o to, jak se o sebe starat, aby lidé vydrželi zdravotně. Ukázat, jak by se měli stravovat a neseděli jen u televize a jedli brambůrky.

Vy je nejíte?

Moc ne. Když budu mít teď volno, tak si občas asi dám, ale vím, co to s tělem dělá, když si představím, co do něj hrnu.

Reklama

Související témata: