Hlavní obsah

Sociální sítě a sport. Proč bychom alespoň někdy měli ztrácet čas u počítače

Sociální sítě v dnešní době provázejí životem velké množství lidí. Někdy možná dokonce více než život sám. Ponechme stranou polemiky, zda je to dobře, nebo špatně, a pojďme se soustředit na přínosy sociálních sítí pro naše běžecké kariéry. Možná je to k nevíře, ale i ony nám mohou být dobrým tréninkovým parťákem, rádcem, trenérem i motivátorem.

Foto: Profimedia.cz

Sociální sítě mohou naše běžecké životy obohatit.

Článek

Motivace stojí samozřejmě v popředí našeho zájmu. Ze všeho nejdříve musí namotivovaná hlava předat pokyn tělu „Jdeme na to!", přes to prostě vlak nejede. Na facebooku nebo twitteru můžeme sledovat naše vysněné idoly a hvězdy. Jejich nabušené fotky a záznamy tréninkových jednotek nás mohou vhodně inspirovat, motivovat k pohybu, i když si už už sedáme do pohodlného křesla před televizi a v rukou nás příjemně chladí plechovka oblíbeného pěnivého moku. Motivace je zkrátka za vším. Za jednotlivým tréninkem, za dlouhodobým cílem, za pravidelností, s níž aktivně pracujeme na plnění svých snů. A pokud vám zrovna chybí, není nic jednoduššího než žalostně zaúpět na síti ‒ během několika minut máte zpětnou vazbu od svých přátel i třeba úplně neznámých lidí. A jestli ne, vždycky ještě můžete virtuálně prolistovat své fotky z minulosti, na nichž jsou zvěčněny minulé úspěchy.

Výhodou internetu a sociálních sítí je samozřejmě také reakční rychlost. Máte-li nějaké odborné dotazy, nejasnosti, není nic jednoduššího než na síti požádat o radu. Možná dostanete tolik odpovědí, že na dané téma budete moci později napsat i knihu. Dobrým vodítkem mohou být také takzvané hashtagy, které vám pomohou zorientovat se v obrovském množství dostupných informací a lépe je roztřídit. Možná na téma, jež vás zajímá, existují přímo celé diskusní skupiny či specializované profily.

Se sítěmi úzce souvisí stále oblíbenější mobilní aplikace. Velmi často bývají propojené nebo propojitelné právě s facebookem nebo samy vytvářejí platformu pro veřejné/hromadné sdílení výsledků či osobních zpráv. Doběhnete, uložíte trénink a hned jej i se všemi statistikami mohou vidět také ostatní a sami mohou připojit zprávu, označit, že se jim daný příspěvek líbí. Tímto způsobem můžete sledovat výkony i tréninky svých oblíbených profesionálních sportovců nebo přátel z tréninkové skupiny. Můžete čerpat nové poznatky, nové podněty a o zesílenou motivaci je opět postaráno.

A když už jsme u lidí, nesmíme zapomínat také na akce a závody. Právě na sítích se můžete dozvědět o nejaktuálnějším závodním dění. Některé aplikace v sobě zahrnují seznamy a přehledy všech doporučovaných tras ve vašem okolí včetně dalších statistik o tom, kdo drží časový rekord, kolik lidí trasou již proběhlo a podobně. Případné komentáře nabízejí téměř neomezené možnosti na sdílení konkrétních tipů nebo doporučení.

Kromě nejžhavějších novinek ve světě běhu se na sítích můžete seznámit také s nejnovějšími trendy, co se týká doplňkových sportů, výživy nebo vybavení. Kromě nových tréninkových metod ale můžete na sociálních sítích koneckonců získat i nové, stejně laděné přátele. V ideálním případě pak jimi můžete virtuální sociální sítě zcela nahradit. Ale teď už konec debat, nazout běžecké kecky a hurá ven!

Využíváte nějak pro své běhání dobrodiní sociálních sítí?
Ano, pravidelně, hraničí to až se závislostí.
10,1 %
Přiměřeně. Občas je to vážně dobrý zdroj inspirace.
33,5 %
Ne, takovým ďábelským vynálezům se zdaleka vyhýbám.
56,4 %
Celkem hlasovalo 188 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Trendy