Hlavní obsah

Soutěž pro silný kluky se zrodila v hospodě nad pivem. Letos to všem natřel hubeňour

Psal se rok 1963, když v Gawthorpu v severní Anglii rozrazil jeden urostlý chlap dveře do místní krčmy a na adresu jiného hosta utrousil poznámku, že nevypadá zrovna nejlépe. Byla to jasná urážka, která mohla skončit rozbitými stoly, židlemi i hlavami. Adresát nemístné poznámky ale sebevědomého náfuku vyzval na souboj. Souboj síly, vůle a vytrvalosti v běhu do místního vrchu s pytlem uhlí na zádech. A zrodil se Světový šampionát v běhu s uhlím.

Šampionát v běhu s pytlem uhlí na zádechVideo: Reuters

 
Článek

V Británii, jak je známo, mají velké množství obskurních soutěží. A World Coal Carrying Championships patří rozhodně mezi ně. Ačkoli uhelné doly v okolí Wakefieldu už dávno zavřely své brány, mistrovství s pytlem na zádech se od 60. let koná pravidelně. Účastní se muži i ženy. Pytel uhlí má poctivých 50 kilogramů, v ženské verzi 20. I tak účastníci předvádějí obdivuhodné běžecké výkony.

Vesnice, kde se dříve dolovalo uhlí, se každý rok otevírá účastníkům těchto obskurních závodů v běhu do kopce na vzdálenost 1,1 kilometru. Start jako vždy probíhá před vchodem do místní Royal Oak Pub, kam se znavení účastníci opět odeberou k doplnění sil, minerálů i ztracených tekutin.

Letos zvítězil Andrew Corrigan, který se účastnil vůbec poprvé. Jeho čas 4 minuty, 31 vteřin je více než vynikající. Ženskou kategorii ovládla Jenny Mostram s časem 4 minuty, 30 sekund a se svými 20 kilogramy tak byla v cíli ještě před vítězem mužské kategorie.

„Před pár měsíci jsme byli s klukama v hospodě. Bavili se o různých výzvách a padla zmínka o téhle soutěži. Chtěl jsem se taky zapojit, ale všichni na mě koukali a říkali: Hele, to není pro tebe, to je spíš pro urostlý, silný chlapy, co hrajou ragby nebo tak. Takže jsem si řekl, že do toho určitě půjdu a otestuju jejich teorie. Moje vítězství chci věnovat všem hubeňourům tam venku!" zaznělo z úst Andrewa Corrigana krátce po doběhu.

Reklama

Související témata: