Hlavní obsah

Sport pomáhá i přestárlým jedincům

Pravidelné sportovní aktivity nemají pozitivní účinky na lidské zdraví pouze v mladém či produktivním věku. Jak prokázala jedna švédská studie, dobře dělá pravidelný pohyb všem, i kmetům. Patříte-li tedy do kategorie „uschlá větev“, „vyzobaná slunečnice“, „vrtošivý stařík“ nebo „přezrálý folikul“, nic není ztraceno! Nejmodernější výzkumy to jasně dokládají.

Foto: Profimedia.cz

I v pokročilém věku se vyplatí na sobě pracovat.

Článek

Nedávná studie jednoho švédského institutu ukázala, že také u seniorů a seniorek ve věku nad 75 let se ještě pohyb dokáže pozitivně odrazit na jejich zdraví. Z výzkumů na 1810 probandech s více než 75 lety věku vyplývá, že aktivní senioři žijí v průměru o pět (ženy), respektive šest let (muži) déle. Nutno ovšem podotknout, že ženy obecně se v průměru dožívají vyššího věku, proto se zřejmě sport u nich projevuje o trochu méně než u mužů, kteří naopak mají tendence o sebe příliš nedbat. Výsledky samozřejmě platí v případě, že se důchodci věnují pohybu pravidelně a zcela se vzdají alkoholu a cigaret.

Nejmarkantnější souvislosti mezi prodlouženou očekávanou délkou dožití a aktivním životním stylem se podařilo prokázat u aktivit, jako je plavání, chůze a gymnastika. Zde se prokázal minimální nárůst průměrného věku dožití o dva roky. Ještě lepších výsledků dosáhli při výzkumu probandi s chronickými chorobami či ještě pokročilejšího věku. Zde se aktivní styl uplatňuje ještě efektivněji.

Mnohem rozsáhlejší studii prováděli vědci v Dánsku. Mezi polovinou 70. let a rokem 2003 zkoumali na dvě desítky tisíc lidí ve věku od 20 do 98 let. Dánská studie dospěla k názoru, že pravidelní běžci se v průměru dožívají o 6,2 roku více než neběžci. U běžkyň byl výsledek opět o trochu nižší, nicméně i tak působivý ‒ 5,6 roku.

A dobrá zpráva na závěr: Nemusíte čekat, až vám bude více jak 75 let! Pozitivní výsledky pravidelné fyzické námahy se promítají do lepší kondice i psychiky v každém věku. Zvláště v České republice bychom měli být opatrní, hlavně pak muži. Ti se totiž v průměru dožívají právě jen 75 let a pár měsíců. Ženy jsou na tom trochu lépe, ty si mohou dát na čas až do 82 let.

Reklama