Hlavní obsah

Stařík překonal celé Spojené státy. A je z něj rekordman

Saint Simons Island

Ernest Andrus, řečený Ernie, veterán druhé světové války, jenž oslavil své již 93. narozeniny, zdolal během trasu přes celé Spojené státy americké, od břehů Pacifiku až k břehům Atlantiku. Stal se tak nejstarší osobou, která se kdy do takového projektu pustila a úspěšně jej dokončila.

Foto: facebook E. Andrus

Ernest Andrus, stařík rekordman.

Článek

Andrusovi se podařilo celou trasu zdolat za tři roky. Projekt úspěšně zakončil v druhé polovině srpna. Ernie cestu mezi Kalifornií a Georgií finišoval den po svých 93. narozeninách. Na cestu se vydal v říjnu 2013. V průměru se mu dařilo překonávat vzdálenost půlmaratónu (21,1 km) až maratónu (42,2 km) týdně. Kousek po kousku si opracovával každičký metr z 4200 kilometrů dlouhé trati.

A proč to všechno vlastně podnikal? Chtěl vybrat peníze na opravu a navrácení lodi z druhé světové války zpět do Normandie ve Francii. Ta je v současné době deponována v docích v americké Indianě. Andrus doufá, že loď by se mohla vrátit roku 2019, tedy na 75. výročí dne D (vylodění Spojenců v Normandii). Sám Andrus sloužil za války u námořnictva Spojených států jako zdravotník.

„Mise splněna," napsal čilý kmet na profil na sociální síti ve svůj soukromý den D, kdy se „vylodil" v cíli své cesty. „V neděli jsem dosáhl břehů Atlantického oceánu. Uvítání bylo ohromné. Rodina, přátelé ze všech koutů země přijeli na závěrečný den. Nemám přesná čísla. Vypadá to, že běžců a vítačů muselo být nakonec přes tisíc. Celý špalír přátel. Kapela hrála naživo. Úplná exhibice."

A jak vypadá Ernieho cesta v řeči čísel? 4200 kilometrů za 999 hodin. V průměru zdolal 29 kilometrů za týden. Denně doplňoval statusy na svém profilu a vyzýval místní běžce, aby se k němu alespoň na pár kilometrů připojili. Andrus za své dobrodružné tři roky utratil 170 201 dolarů. Největší položkou byl silný vůz a karavan. Mezi svými příznivci nasbíral necelých 49 000 dolarů a na samotnou loď vybral 16 625 dolarů. Je tedy před ním ještě dlouhá cesta. Ale Ernie je silný a čas ještě má.

Reklama

Související témata:
Tichý oceán (Pacifik)