Hlavní obsah

Střelili medvěda do hlavy. Zabil účastníka závodu

K politováníhodné události došlo o víkendu při trailových závodech na Aljašce. Blíže nespecifikovanou mladistvou osobu napadlo divoké zvíře a usmrtilo ji. Nepomohla ani rychlá akce bratra oběti, kterou napadená osoba ještě stačila kontaktovat, ani přispěchavších záchranářů. Ti už mohli pouze konstatovat smrt. Zvíře, ačkoli bylo střeleno, stále uniká.

Foto: Profimedia.cz

Medvěd černý se člověku většinou raději vyhne. (ilustrační foto)

Článek

Závod Robert Spurr Memorial Hill Climb pořádaný v hornaté aljašské oblasti Bird Ridge představuje pětikilometrový výběh s převýšením přes 1000 metrů. Jde opravdu o velmi namáhavou soutěž, navíc v drsných přírodních podmínkách. Tuto skutečnost bohužel potvrdily i nedávné události.

16letá blíže neurčená osoba posílá v neděli ve 12:37 místního času zprávu SMS svému bratrovi, v níž jej žádá o pomoc a hovoří o tom, že „byla napadena medvědem". Organizátoři jsou naštěstí schopni lokalizovat místo, kde se osoba nachází, podle signálu mobilního telefonu. Na místo se ihned vypraví záchranný personál, kterému s vynesením zdravotnického materiálu do strmého, nepříliš přístupného terénu ochotně pomáhají běžci účastnící se závodů. Do akce se také ihned pouští strážci národního parku.

Bylo zjištěno, že útok má na svědomí medvěd černý. Ten je u nás znám spíše pod názvem baribal. V Severní Americe, která je jeho výhradním domovem, se nazývá black bear. Jde o nejmenší severoamerický druh medvěda, jehož potravu z 85 % tvoří rostlinné složky. Jak v souvislosti s případem hlásí i výzkumné pracoviště North America Bear Centre, „většina útoků ze strany medvěda černého představuje defenzivní reakci na osobu, která se ke zvířeti dostala příliš blízko". Medvěd tak vlastně jedná ze strachu a v sebeobraně, nikoli z důvodu, že by si chtěl člověka ulovit a později sníst. Baribalovi není možné utéct, je schopen vyvinout rychlost až přes 50 km/h.

Mladou osobu na závodech se zachránit nepodařilo. Vzhledem k utrpěným zraněním byla na místě prohlášená za mrtvou. Tělo bylo nalezeno jen několik set metrů od hlavní trasy závodu a není jasné, z jakého důvodu osoba tuto trasu opustila a vydala se do silně zarostlého a velmi obtížně přístupného terénu. Tělesné pozůstatky bylo nutné transportovat helikoptérou. V blízkosti tragické události překvapili rangeři i samotného medvěda, kterého střelili do hlavy. Zvíře však uteklo a doposud se jej nepodařilo nalézt. U baribala jde o poměrně rozšířený druh. Smutnou povinností strážců parku je zlikvidovat každého medvěda, u nějž se prokáže, že někdy zaútočil na člověka. Existují totiž důvodné obavy, že takové zvíře ztratilo přirozenou plachost a v útocích bude s největší pravděpodobností pokračovat, mnohdy motivováno i nalezením nového zdroje potravy.

Zúčastnili byste se závodů v oblasti, kde žijí velké šelmy?
Ano, nemělo by se nic stát, když dodržím všechny pokyny organizátorů.
27 %
Nevím, nejsem si jistý/á.
17 %
Určitě ne, raději si dám nějaký městský závod.
56 %
Celkem hlasovalo 100 čtenářů.

Reklama