Hlavní obsah

Světově unikátní půlmaratón se konal v Česku

Miřejovice

Výstřel ze startovní pistole se ve středočeských Miřejovicích, na břehu řeky Vltavy, ozval letos už poosmé. Jeho nedílnou součástí je kromě jiného také charitativní sbírka ve prospěch hendikepovaných ze Sportovního klubu vozíčkářů Praha. A i když je možná někde na druhé straně zeměkoule nějaký půlmaratón ještě o trochu větší, ten miřejovický zůstává velkým půlmaratónem s velkým srdcem.

Foto: René Kujan, Sport.cz

V Miřejovicích myslí i na zaledování po doběhu.

Článek
Fotogalerie

„Miřejovický půlmaratón je na prvním místě na světě, co se týče počtů běžců na jednoho trvale žijícího obyvatele," vtipkuje ředitel závodu Josef Burian. Ještě nikdo jim to nikdy nepřišel vyvrátit a psali to na Sport.cz, tak to zkrátka musí být pravda. Ještě větší pravdou je, že komorní závod – letos o 130 běžcích a běžkyň – pravidelně budí zájem médií. Už několikrát se objevil ve zpravodajství veřejnoprávní televize a na jeho startu se pravidelně můžete potkat s některými známými moderátory či přímo běžeckou elitou.

Závod s železnou pravidelností navštěvuje třeba vytrvalecké eso Radek Brunner, který ani letos nevynechal nějaký ten stupínek vítězů. Miřejovický půlmaratón spadá pod sérii Kobras běžeckého poháru a už tradičně se běžel o putovní pohár MUDr. Pavla Kantorka. Bývalý reprezentant a Zátopkův současník se závodu účastnil jako nejčestnější host, zanícení divák, startér a udělovač cen. Jaké to asi musí být obdržet trofej z rukou historicky prvního Čechoslováka, který zaběhnul maratón pod dvě hodiny dvacet minut?

Miřejovická louka u dětského hřiště je už notoricky známým hostitelem nejrůznějších závodů a sportovních akcí Maraton klubu Miřejovice. Ani Miřejovický půlmaratón není osamocen. Během soboty stihnou organizátoři zprodukovat také soutěž o miřejovické půlky, nejkrásnější běžecké pozadí v kategorii muži a ženy, nesoutěžní minipůlmaratón a Černohorský pivní půlmaratón. Pivní závod sestává z vypití jedné desítky, půl kilometru běhu, další desítky a dalšího půlkilometru. Když to sečtete všechno dohromady, dostanete přesně 21, což je ona známá půlmaratónská číslovka. Kategorie jsou tentokrát rozděleny na muže a ženy a alkoholické a nealkoholické pivo.

Závodníci si už také zvykli na bohatou tombolu nebo tradiční stánek s vyloženě staročeským občerstvením – klobásou a pivem. Závodníci se mezi sebou za ta léta už důvěrně znají, a tak není divu, že se ke klasickému běžeckému podoběhovém poklábosení připojuje také veselá víkendová nálada a závěrečný pozdrav: „Tak čau. A za rok zas!"

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články