Hlavní obsah

Svoboda města ‒ udělejte si i ze své metropole svého tréninkového parťáka

Praha

Město jako vhodný prostor pro běžecký trénink? To asi napadne málokoho. Sluncem prozářené dálavy, vůkolní květenou provoněný vzduch a divoká radost z téměř neomezených možností pohybu ‒ tak se chce člověku nejvíce běhat. Co když ale zrovna nemáme možnost utéct ruchu města, zapomenout na chvíli na civilizaci a být pouze se svými vlastními myšlenkami? Zkusme se na „ošklivé velkoměsto“ podívat v jiném kontextu. I ono totiž dokáže být skvělým tréninkovým prostorem.

Foto: Profimedia.cz

Je libo industriál? Příležitosti k běhání jsou prostě všude.

Článek

Máte pravdu: neustálý lomoz, hluk dopravy, málo místa, znečištěný vzduch. To jsou jen některé podmínky čekající na nás ve městech. Dá se s tím ale bojovat, dá se v nich trénovat. Když se chce, samozřejmě. Velká města po celém světě jsou toho důkazem. A když to zvládají v New Yorku nebo Londýně, v mnohonásobně větších megalopolích, než my můžeme najít v luzích českých.

Běhejte s někým

Založte si tradici a scházejte se k výběhům pravidelně. Využijete tak výhody skupinového tréninku, mezi něž patří zvyšování tolerance bolesti, vyšší motivace, snadnější dosahování sdílených cílů. A když si společně zajdete po tréninku třeba ještě na něco k jídlu a zhodnotíte společně dosažené výkony, urychlíte také regeneraci (více viz Lépe běhat, méně trpět?).

Nástrahy přetavte ve své pomocníky

Otravné semafory, schodiště nebo nájezdové rampy můžete při tréninku využít jako vhodné pomůcky. Schody berte po dvou po třech, zlepšíte dynamiku odrazu, na rampách se zaměřte na techniku běhu nebo si zaskákejte přes zábradlí (zlepšení odrazu). Využít se ale dá i obyčejný chodník: Místo mezer mezi dlaždicemi si představte tréninkový žebříček a využijte tak chodník pro práci na kadenci. Intervaly mezi semafory můžete využít na hru s rychlostí, fartlek. A každá malá zídka, lavička, obrubník, lampa se dají využít na protažení.

Neběhejte stále stejnými cestami, vyhýbejte se hlavním, rušným tahům. Uvidíte, že budete mile překvapeni svou „průzkumnou" trasou, na níž určitě objevíte spoustu zajímavých věcí. Třeba novou zkratku nebo park, o němž jste neměli ani tušení, a který můžete do svého běhu začlenit. Jak je nějaká možnost vyhnout se betonu nebo asfaltu, určitě ji využijte. Každá nerovná pěšina je přínosem pro naši koordinaci pohybů a posílení kotníků. Časem se ve svém městě vyznáte lépe než taxikáři a do práce nebo na místo srazu se dostanete mezi prvními.

Možnosti jsou nepřeberné, jen se naučit je vidět. A samozřejmě platí i to známé pravidlo o umění přizpůsobování. Dinosauři se třeba nestačili přizpůsobit dost rychle ‒ a jak dopadli?

Běháte i po městě, když nemáte jinou možnost tréninku?
Ano.
63,2 %
Ne.
30,4 %
Výjimečně.
6,4 %
Celkem hlasovalo 171 čtenářů.

Reklama

Související témata: