Hlavní obsah

TEST: Bergans Soleie – Nesmrdí a zahřeje

René KujanSport.cz

Dlouhá léta jsem se tomu aktivně bránil. Nechtěl věřit a nechat se lapit do marketingových pastí. Až při finálních přípravách na loňský běh Islandem z východu na západ, kde na mě čekalo více jak 21 maratónů za 21 dní, se mi dostalo do ruky. Spodní prádlo z vlny merino. Vždy mne na něm odrazovala ta vlna. Běžné vlněné výrobky mě příšerně koušou. A cena. A marketingové řečičky o tom, jak to ani po dvou týdnech nošení nesmrdí. To přece není možné, ne?!

Foto: René Kujan, Sport.cz

Vlněné prádlo se v proměnlivém islandském podnebí a v náročných hygienických podmínkách výborně osvědčilo.

Článek
Fotogalerie

K oblečení z vlny merino jsem nejprve přistupoval s rezervou a podezíravostí sobě vlastní. Na první pokus prádlo vykazovalo drobné náznaky kousání. Dal jsem na radu zkušených a před prvním pořádným použitím jsem ho ještě vypral. Kousavý pocit po chvíli zmizel a pokožka jemného gentlemana si přivykla. A i teď, když píšu tento článek, mám pod mikinou to fajné pruhované triko ze mnou dříve tak nenáviděné vlny.

Neohneš, vypereš!

Na Islandu jsem pak zásadně běhal už jen ve vlně. Používal jsem ho jako spodní základ pod další vrstvy i samostatně. Soupravu spodního prádla velmi často doplňovala čepice Bloom, rovněž ze 100% vlny merino (tenká dvouvrstvá čepice velmi vhodná i pro použití pod helmu). V horku, zimě, vlna se vždy postarala o tepelný komfort. Častokrát jsem se přistihl, že jsem si večer vlněné triko ani nesvlékl a zalezl s ním rovnou do spacáku. Uvidíme, jestli ho nepřinutím smrdět! No nepřinutil. Deset dnů v mé společnosti – a nic. Potřebu prát jsem diagnostikoval v podstatě pouze podle krusty z vypocené soli. Když už se ruka nedala ohnout v lokti, byl nejvyšší čas...

PLUSY
+ široké teplotní spektrum použití
+ dobrá izolace i za mokra
+ velmi nízká hmotnost, maximální úspora místa v batohu
+ příjemné na nošení
+ velmi snížená tvorba zápachu

Ve vlně jako v bavlnce

Výrobky Soleie jsou součástí řady Ultralight, tedy řady mimořádně lehkého oblečení vhodného pro všechny outdoorové aktivity v podstatě od jara do zimy. Samozřejmě záleží také na intenzitě vašich aktivit, výrobce však udává, že tato řada je vhodná pro nasazení i při teplotách pod bodem mrazu. (Pro větší zimomřivce nebo tužší zimy má Bergans z vlny merino k dispozici ještě další tři řady s vyšší gramáží.) Série Soleie je tak nejlehčí řadou s gramáží 150 g/m2, což ji činí ideální pro tréninkové účely v široké škále venkovních teplot. Při sloupci rtuti nad nulou i pod nulou vytváří příjemné mikroklima. Podobné platí i pro případy, kdy v merinu promoknete. Není to samozřejmě příliš příjemný zážitek, ale i v této situaci odvede vlna velmi dobrou práci.

MÍNUSY
- větší choulostivost materiálu
- vyšší pořizovací cena

Použitá vlna je velmi schopná v oblasti eliminace pachů, o čemž jsem se i proti své vůli přesvědčil na vlastní kůži. Dá se používat samostatně i jako základní vrstva v mnohavrstevných sestavách. Při samostatném použití ale pozor! Lehká a tenká tkanina (výrobce udává průměr vlákna 18,5 mikronů, tedy necelých dvacet milióntin metru či necelých dvacet tisícin milimetru!) je choulostivější než materiál například běžného trika. Pokud tedy zrovna rázujete po horách s těžkým batohem na ramenou, dejte si pozor na prodření!

ORIENTAČNÍ CENY
* Soleie Shirt1500,-
* Soleie Tee1200,-
* Soleie Tights1500,-
* Bloom Wool Beanie1000,-

Vytvořeno ve spolupráci s Norskámóda.cz.

Reklama

Související témata: