Hlavní obsah

TEST: Běžecká bunda Nike Aeroshield – luxusní štít proti živlům

René KujanSport.cz

Nastala doba živlů. Tedy ne že by předtím živly neexistovaly, ale tipnu si, že jsme si jich s klesajícími teplotami začali zase o něco více všímat. Lezavý vítr snižující naši tělesnou teplotu, nízké teploty nechávající ježit veškeré zbytky našeho ochlupení zděděného po prapředcích. A do toho všeho ještě třeba déšť nebo déšť se sněhem. Jdete i přese všechno uvedené ven běhat? Pak budete potřebovat něco, co vás ochrání před živly, zároveň ale nebude příliš těžké, tlusté, nepropustné..., aby nedocházelo k nepříjemnému přehřívání. Je nový přírůstek do našich uživatelských testů tím pravým řešením?

Foto: nike.com

Běžecká bunda Nike Aeroshield.

Článek
Fotogalerie

Kvalitu výrobku určují v zásadě dvě věci: kvalita materiálů (tkanina, nitě, zipy, knoflíky, suché zipy...) a kvalita zpracování. Třeba kvalitu použité látky posoudíte nejspíše až v terénu za špatného počasí a v zápřahu. Kvalitu zpracování můžete posoudit okamžitě, třeba ještě na ramínku v obchodě. V souvislosti s Aeroshieldem pro vás mám takovou zábavnou společenskou hru: Zkuste na bundě najít jakoukoli nedokonalost. Křivý šev, čouhající zbytek nitě, nedolepenou pásku na švu... prostě cokoli. Mně se to nepodařilo. Vychází mi kvalita zpracování: nekompromisní.

Aeroshield svým názvem připomíná něco jako větrovku, „štít proti větru". Ve skutečnosti je to trochu víc než jen větrovka. Má také velmi slušnou vodoodpudivou úpravu a výrobce uvádí, že představuje jeho nejlehčí a zároveň nejpropustnější model. Ke slovu přicházejí extrémně tenká nanovlákna, která by neměla pustit nic dovnitř, zato přebytečné teplo a nepotřebnou vlhkost bez větších potíží ven. Použitý materiál je složen ze tří tenkých vrstev tkaniny, přičemž prostřední vrstvu tvoří nový typ nano-membrány. Všechny relevantní švy jsou navíc zevnitř překryty páskou navařenou opět pomocí nejnovějších technologií. Použité zipy mají voděodolnou úpravu a vzešly z kvalitních dílen YKK.

Ventilace nade vše

Výborné odvětrávání nespoléhá pouze na revoluční materiály. Na bundě najdete dalších sedm průstupů pro pořádný průvan, některé z nich s „plynulou regulací". Na rukávech těsně nad lokty najdete překryvy zahalující rozlehlou větrací síťku. Tento systém umožňuje dobré odvětrávání, i když jste zároveň nuceni čelit dešti nebo sněhu. Do shora dobře zastřešených otvorů vám nezateče. Klasické větrání najdeme na zádech, kde se pod překryvnou chlopní skrývá čtveřice volně průstupných štěrbin bez krytí dalším materiálem.

Na trupu poskytuje Aeroshield další čtyři možnosti větrání, tentokrát jemně regulovatelné. Od podpaží až k dolnímu konci bundy se po obou stranách táhne dlouhý voděodolný zip se dvěma jezdci, po jednom na každé straně. Účel podpory zvýšeného odvětrávání je tady jasný. Dvojice jezdců navíc umožní otevřít větrání přímo na požadovaném místě a v požadovaném rozsahu. Pokud posunete jezdce oba nahoru, vznikne obrovský rozparek krytý jemnou síťovanou tkaninou. Oba jezdce dole představují rozsáhlou větrací štěrbinu. Pokud si přejete, můžete otevřít větrání pouze v podpaží, zatímco spodní část bundy zůstane uzavřená, případně spodním jezdcem upravit délku větracího rozparku. Možností je slušná řada.

Kapsa jako větrák

Jako přídavné větrání můžete použít i prostorné boční kapsy. Ty jsou kryté širokou ochranou légou, do níž je ze spodní strany všit zip (pouze na těchto místech nemají zipy voděodolnou úpravu, jsou totiž dostatečně kryty légou). Při otevřeném zipu můžete profitovat z širokého síťovaného pruhu uvnitř kapsy, který dále podpoří odvětrávání. Levá kapsa má v sobě navíc další menší kapsičku na přehrávač MP3 nebo menší telefon a průstupku na kabel sluchátek, který můžete pohodlně vést vnitřkem bundy a uchránit tak před živly i jeho.

Aby byla ochrana před nepřízní počasí dokonalá, je větrovka vyzbrojena také dobře tvarovanou kapucí. Ta je složena ze tří panelů s vloženým zpevněným kšiltem proti vnikání deště nebo sněhu do očí. Stahovací gumičku má kapuce k mému velkému překvapení jenom jednu. Ta není ani obvodová, ani příčná, ale něco mezi tím, jakási kombinace obou. A jak se hned při prvním použití ukazuje, je vymyšlena geniálně. Ušetřila místo i hmotnost, aniž by cokoli slevila na komfortu. Navíc ovládání jedné gumičky je vždy snazší a rychlejší než tří. Stahování gumičky je vzadu v týle, a aby přečnívající smyčka nikde nepřekážela nebo se nemohla nikde zaseknout, je její konec pevně přichycen k dolní části kapuce. Celá kapuce je navíc odnímatelná pomocí voděodolného zipu z vnější strany stojacího límce.

PLUSY
nové funkční nanomateriály
podlepené švy
excelentní zpracování
sedm velkých větracích zón/vysoká prodyšnost
vysoká funkčnost díky zajímavým inovacím
dvě velké kapsy na nepromokavý zip
výborně zpracovaná kapuce
oddělitelná kapuce
nízká hmotnost, snadná sbalitelnost
reflexní prvky zepředu i zezadu
MÍNUSY
bílá barva je méně praktická
HMOTNOST
447 gramů
CENA
7990 korun

Samozřejmostí je prodloužení zadního dílu, ale třeba i horní části konce rukávů tak, aby byly chráněny i hřbety rukou. Rukávy mají stahovací pásky pro úpravu jejich šířky na koncích. Pásky se upínají pomocí speciálních suchých zipů, které by měly minimalizovat zachytávání zoubkaté poloviny zipu za jiné oblečení.

Aby byla ochrana dokonalá, myslel výrobce také na pasivní bezpečnost nositele bundy v provozu. Reflexní úpravu má logo na levé pleci, pásek na zadním spodním okraji bundy i obruba stahovací gumičky na kapuci.

Designově je větrovka také značně povedená. Je celá ve sněhové běli, jen zipy a pogumované pásky na ramenou či podél zipu jsou černé. Celek působí velmi elegantně, lehce a zároveň tak trochu exkluzivně, což bunda skutečně je. Na druhou stranu bude tvrdé běžecké jádro platit za krásný vzhled vysokou cenu. Na bílé látce je ihned vidět jakákoli nečistota, a tak bude potřeba bundu prát mnohem častěji, než jak byste to udělali u jakékoli jiné barvy. To ale bundě vůbec nebrání v tom, aby z pultů u nás i v zahraničí mizela raketovou rychlostí.

Reklama