Hlavní obsah

TEST: Běžecké boty Saucony Peregrine 7 Arctic do opravdové zimy

Praha

Snili jste někdy o tom, že běžíte lehkou nohou bez obav z uklouznutí a nepříjemného pádu třeba i v zimním terénu? Zřejmě o něčem podobném snili i designéři amerického výrobce s indiánským názvem, protože na trh uvrhli novou botku určenou do terénu, sněhu i na ledové plotny, aniž by slevili z pohodlí konvenční obuvi.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké boty Saucony Peregrine 7 Arctic

Článek
Fotogalerie

Saucony Peregrine 7 Arctic

Peregrine je v angličtině označení pro sokola stěhovavého. Nejspíš se tak v botách budete moci stěhovat za sněhovými podmínkami z kontinentu na kontinent nebo při střemhlavém běhu dosahovat rychlostí kolem 300 kilometrů v hodině stejně jako on...

Dosti ale žertů, pojďme se podívat na to nejzajímavější z nové boty. Je toho, jak bývá u „soutoku dvou řek" zvykem, více, ale u tohoto modelu budeme považovat za nejklíčovější podrážku. Ta nejvíc určuje využití a směřování boty. Už za jakousi samozřejmost lze považovat mezipodešev Everun, která má v laboratorních podmínkách velmi výraznou návratnost energie dopadu. A ačkoli „hopíkový" efekt není natolik razantní jako u modelu Freedom ISO, i tahle zimní bota poskytuje příjemný „odpich" a dlouhodobý komfort. Co ale nejvíc zajišťuje botě přízvisko Arctic, je podešev známého výrobce Vibram, tentokráte ve speciální kombinované úpravě.

Prakticky po celém obvodu skýtá podrážka větší ozubení se zakulacenými mezerami a multisměrové ozubení v ploše. To by mělo jednak zajistit, že se podrážka nebude zanášet sněhem, případně bude sníh snadněji uvolňovat. Na tom ostatně spolupracuje dalších jedenáct vesměs šípovitých segmentů zcela jiného ražení. Jejich plocha je naprosto hladká a segmenty tak trochu vypadají jako vyříznuté z karimatky. Toho jsem se zprvu i trochu obával, aby stejně jako karimatka netrpěly nadměrným oděrem a opotřebováním. Zkušenost však říká, že drží i při delším používání při trailrunningu bez přítomnosti sněhu či ledu.

♥ Logo firmy symbolizuje říčku se třemi kameny v proudu. Samotné jméno Saucony (výslovnost [sokouný]) pochází z indiánského jazyka, kde znamená „soutok dvou řek".

Hlavní funkce těchto dvoubarevných šipek je totiž udržet dobrou stabilitu i v případě, kdy při svém zimním běhu narazíte na led. Určitě nečekejte stabilitu dvanácti hrotů rámových maček, jaké používají horolezci. Ale ani nečekejte jízdu jako na klouzačce. V případě kontaktu s ledovou plochou osvědčí tyto speciální prvky zvýšenou adhezi tak, abyste svůj krok a došlap mohli v naprosté většině případů stále považovat za relativně bezpečný. Led navíc v přírodě nebývá ideálně hladký, ale obsahuje drobné nerovnosti, výstupky, za něž se má za úkol zachytit zbytek zoubkované podešve. I z nebezpečných situací, kde byste se už v běžných botách váleli po zemi, tak můžete „vybruslit" bez ztráty kytičky či rovnováhy. Bonbónkem navíc je malý bílý čtvereček v oblasti paty. Ten zmodrá v případě, že se bota dostane do teplot pod bodem mrazu.

PLUSY
zimní krosovka se speciálně upravenou podešví
humorný teploměrný čtvereček
svršek odpuzující vodu
hojný odrazový materiál
pohodlí díky „exoskeletům“
nepohyblivý jazyk
MÍNUSY
použití bot je vázáno na meteorologické podmínky
VÁHA
266 gramů (1 bota, pánská EU 42)
CENA
pod 3 000 korun

Bota s podrážkou Arctic Grip vás nenechá ve štychu ani při oblevě, kdy se budete muset brodit rozbředlým svinstvem. Na to má vliv i bezešvý svršek s úpravou odpuzující vodu. Flexifilm na sobě nese zpevňující nástřik vytvářející jakýsi exoskelet, který zpevňuje celou konstrukci a dodává noze v botě pevnost usazení. Zpevňující podkova na patě je také vedena zvenčí a společně s velmi velkorysým vyměkčením v oblasti kotníků propůjčuje terénní botě vysoký komfort. Širokému, tlustému jazyku rovněž není dána příležitost páchat nějaký zlořád ‒ z obou stran je tento pružnou síťovinou přichycen k vnitřku boty. Výrobce pomyslel také na bezpečnost, první tři oka pro tkanice jsou reflexní a odrazku najdete i na patě a na špičce. Milovníky přirozeného běhání a minimalismu potěší nízký drop pouhých čtyř milimetrů.

Připraveno ve spolupráci s Top4Running.

Reklama

Související témata: