Hlavní obsah

TEST: Boty VJ Sport Integrator ‒ bota surová k terénu

René KujanSport.cz

VJ Sport je hodně známý výrobce špičkové obuvi. Bohužel převážně jen mezi orientačními běžci. Proto chvíli trvalo, než se boty od VJ dostaly také do našich redakčních testů. Nečekejte žádné papuče, bačkory nebo lehké silniční závodky. Čekejte spíše dobře sehranou četu cvičených, všehoschopných členů speciálních jednotek převtělenou do něčeho, co v nejtvrdších podmínkách rozhodně nebudete chtít dát z nohy. Ano, život orienťáka je těžký. Ještě těžší je život jeho bot. A v tomto obuvnickém odvětví opravdu přežívají jen ti nejsilnější.

Foto: René Kujan, Sport.cz

VJ Sport Integrator: Bota surová k terénu.

Článek
Fotogalerie

VJ Sport žije od roku 1981. Jak sám výrobce uvádí na svých stránkách: „Na počátku byla potřeba. Potřeba vhodné boty pro nejnáročnější podmínky. Pak přišla tvrdá práce, hledání vhodných materiálů a nikdy nekončící testovací fáze. Na konci procesu je zpětná vazba od nejlepších sportovců v oboru."

Malé městečko uprostřed jižního Finska, samozřejmě lemované břehy několika jezer, ukrývá mezi břízkami obuvnickou továrničku, z níž putují jedny z nejceněnějších bot pro orientační běh do celého světa. Jedny z nich se zatoulaly i k nám a já se na test těch žluto-černých sršňů těšil snad ještě víc než pověstný Jarda v raném věku.

Výrobce na svých stránkách uvádí, že Integrator je světově nejoblíbenější bota pro orientační závody. Nedivil bych se, kdyby to byla pravda. Opravdový orientační závod jsem oficiálně nikdy neběžel, ale z toho, co jsem zažil neoficiálně, mi je jasné, že OZ jsou ve vrcholovém podání ostrá klání hlava nehlava, cestou necestou, blátem, křovím, do kopců i z kopců, po skalách i mokrých kládách, přes kořeny i výmoly, o potocích a řekách raději nemluvě. Potřebujete nejen nohy, plíce a morál, abyste tohle všechno přetrpěli, ale i pořádné boty. Nesmí jim vadit bláto, špína, voda, extrémní namáhání, neustálé změny směru a musí být schopné trakce ve velmi různorodém prostředí.

Podrážky jak zuby žraločí

Kdybyste si prohlíželi Integratora a nevšimli si jeho podrážek, řekli byste si asi: Hm, obyčejná teniska, jakých je na trhu mraky. Nemohli byste být ale dál od pravdy. Pokud vás nepřesvědčí tvrzení výrobce o zvýšené odolnosti svršku a ochrany prstů, přesvědčí vás pohled na podrážku. Je jasné, že Integratory nemůžou být žádné bačkůrky. Lámat skály také nepůjdete s mezizubním párátkem.

Masivní gumové výstupky připomínající něco mezi pohorkou a kopačkou na vás vycení po osmnácti zubech z tvrzeného kovu. Hřeby mají průřez pěticípé hvězdičky či kytičky, což prodlužuje délku velmi užitečné hrany a poskytuje mnohem lepší vlastnosti než běžné hřeby kruhového průřezu. Samotná podrážka je vyrobena z výborně namixované směsi, která dává dobrou stabilitu v nejrůznějším terénu, aniž by se výrazněji opotřebovávala. Výrobce vždy hledá nelehce dosažitelnou rovnováhu ‒ čím lépe určitá směs drží na mokrém podkladu, tím více se opotřebovává, čím více je podrážka odolná, tím více klouže. VJ dospěl na samou hranici možného a vše navíc pojistil kovovými drapáky.

PLUSY
kvalitní materiály a zpracování
vysoká odolnost proti všemu
ochrana oblouku podélné klenby
zvýšená ochrana špičky
vynikající trakce na jakémkoli podkladu (18 tvrzených hřebů)
MÍNUSY
pro někoho může být bota úzká
CENA
kolem 3000 korun

Gumové špunty jsou po podrážce rozestavěny tak, aby jednak poskytovaly dobrý grip (přilnavost, „úchop"), ale zároveň lehce uvolňovaly nashromážděné bláto, hlínu, sníh nebo kamínky. Jeden z hřebů je strategicky umístěn uprostřed střední části chodidla tak, aby zajistil vhodnou oporu při překonávání kluzkých kmenů stromů a podobně.

Stabilita, zájem číslo 1

Nárt boty je zpevněný takzvaným fitlockem, jenž stabilizuje nohu pevně v botě a zároveň chrání chodidlo před útoky ostrých kamenů, klacků atd. Integrator je hodně úzký. Měl jsem z toho ze začátku trochu strach. Je ale pravda, že řádně utažená tkanice, bota hodně natěsno má v terénech, pro něž je určena, svoje opodstatnění. Výztuha paty je tvrdá a nekompromisní a vy opravdu nechcete, aby se při věcech, které s ní děláte, nějak hýbala. Jazyk je tenký, tužší, vyztužený a v horní části vykrajovaný, aby přeci jen nebyl tak nepříjemný a dobře držel tam, kde má. Nejnamáhanější ohyb svršku u konce nártu a začátku prstů je vyztužený. Celá špička má po obvodu kožený protektor. A přehrnutá špička podešve je lepená i šitá.

Společně s Integratorem jsme naběhali, načvachtali a naplavali několik desítek kilometrů. Provedl mě bezpečně po lesích, loukách, prudkých sjezdovkách, skokanských můstcích, korytech potoků a řek, po kořenech, kládách, kamenech, betonu, asfaltu, pneumatikách, lanech. Zažili jsme spolu opravdu hodně. Integrátor znamená sjednotitel a já poté, co jsem v něm absolvoval Spartan Race Beast a Army Run NATO, prohlašuju, že všichni, kdo vzali tuto botu na nohu, se sjednotí na jediném možném konečném verdiktu: Skvělá bota. Strávil jsem mnoho hodin v družném hovoru s orienťáky a opravdu všichni se shodli: Ti Finové to prostě umí. Já mohu jen potvrdit. Už se těším, až společně zase zintegrujeme nějaký ten Spartan Race!

Reklama

Související témata: