Hlavní obsah

TEST: Boty na trail, které nepodklouznou? Kalenji Kiprun Trail XT5 nezklamou

Praha

Patříte k vyznavačům trailového běhání a potřebujete solidní boty, jejichž nákup vám nezruinuje peněženku? Pak se o vaší přízeň uchází i boty Kiprun Trail XT5. Výrobce se chlubí, že jeho produkt je univerzální pánskou trailovou obuví pro bezpečný a pohodlný běh. Jak vyslanec z tábora Kalenji obstál v testu?

Foto: Václav Rojík, Sport.cz

Kalenji Kiprun Trail XT5. Pomocník do terénu.

Článek
Fotogalerie

Na první pohled potěší dnes velmi žádané zelené reflexní prvky po celém obvodu boty a na jazyku, který skrývá další vychytávku v podobě kapsičky na tkaničky, coby ochrany před rozvázáním a zachytáváním nežádoucího porostu.

Pozitivní úvodní dojem může být trochu pokažen při prvním obutí, protože pokud máte širší chodidlo, jako autor těchto řádek, bude vám nejspíš přední část boty po stranách trochu těsná. Před případnou koupí tedy pečlivě vyzkoušejte. Nicméně zhruba po třetím použití už se obutí přizpůsobí a na původní trable už si ani nevzpomenete.

Pětimilimetrový vzorek z karbonové gumy

Jinak je třeba přiznat, že vychvalované přednosti od výrobce nejsou nikterak přehnané. Masivní podrážka s dobře propracovaným systémem tlumení došlapu umožní komfortní běh se stabilním chodidlem i v nerovném či kamenitém terénu.

Předností je pak hluboký pětimilimetrový vzorek na podrážce z karbonové gumy, který i na blátivém a mokrém povrchu opravdu dokáže zajistit dostatečnou přilnavost a zabrání podklouznutí.

Plusy
Dobrá přilnavost
Reflexní prvky
Kapsička na tkaničky
Dostatečné tlumení
Mínusy
Pro začátek pro někoho možná těsná
Cena
2099 Kč

Na rovných úsecích po zpevněných nebo asfaltových cestách působí vyšší pata nadbytečně, ale v divočejší přírodě, kde je pro testovaný pár hlavní pole využití, toto řešení rozhodně oceníte.

Syntetický svršek z prodyšné síťoviny zajišťuje dobrou ventilaci. Daň za tento komfort pochopitelně tkví v tom, že síťovina je zcela voděpropustná, takže při deštivém počasí bude mít nejspíš v botě bazén.

Zpracování Kiprun Trail XT5 se jeví kvalitně, po zhruba 200 naběhaných kilometrech v různých povětrnostních podmínkách i v náročnějších terénech nejeví žádné známky poškození.

Při ceně lehce přes dvě tisícovky tak boty z testu vychází jako solidní volba v poměru cena/výkon. Pokud tedy vybíráte trailovky na výkonnostní běh, stojí Kiprun Trail XT5 za zvážení.

Také jsme testovali:

Reklama

Související témata: