Hlavní obsah

TEST: Do sucha i nepohody s běžeckými botami Salming Elements

Zdeněk SlezákSport.cz

Na trhu s běžeckými botami do terénu přibyl nový hráč. A zdá se, že se neztratí. Společnost Salming, jež třetím rokem působí v segmentu běhu také u nás, se zatím zaměřovala spíše na florbal či silniční běhy. Nyní ve spolupráci se švédskými orientačními běžci vyvinula boty Elements, boty pro všechny živly.

Foto: Zdeněk Slezák, Sport.cz

Salming Elements: Boty do všech živlů.

Článek
Fotogalerie

Bota má spíše minimalistické parametry. Se sklonem podrážky (dropem) 4 mm si běžec zachovává stále dobrou stabilitu. Hmotnost 288 gramů pro velikost UK9 je stále více než přijatelná. Nejdůležitějším bodem se tak stává tvar kopyta. Bota je v oblasti špičky prostorná, až by se dalo říci široká. A o to právě jde. Boty Elements jsou jako dělané pro všechny sportovce se širší nohou. Salming nabízí vcelku nezvyklé pohodlí, zejména kolem špičky a místa pro přirozený pohyb prstů na nohou.

Vzorek Elements předurčuje boty pro skvělé využití na lesních, polních cestách, v lehčím volném terénu. Prostě krosovka, která se nebojí vody nebo bahna. V českých poměrech je použitelná na všechny horské závody, kde vás trať vede chvíli i po asfaltu, místy zase po ostrých kamenech. Podrážka následuje trend osamělých špuntů, jež zabraňují zbytečnému nabalování bahna. Zároveň je vyrobena ze středně tvrdého materiálu, takže podrží na mokrém kameni, ale neoběhá se příliš rychle.

Boty Salming Elements jsou svou konstrukcí určeny také pro náročné závody ze série SwimRun.

Boty jsou inzerovány jako vhodná obuv při běhu ve vodě, kvůli dvouvrstvému svršku, který by měl zajistit voděodolnost. Nicméně představa, že někomu zůstane bota při skoku do vody suchá nebo že nenasákne, je samozřejmě mylná. Taková bota totiž neexistuje. Ba naopak, polstrovaná pata a jazyk boty jen tak lehce nevyschne, ale věřím, že případný zájemce si pořídí Elements pro jejich jiné přednosti.

PLUSY
pohodlí
výdrž
poměr cena/výkon
vzorek podrážky se nezanáší
MÍNUSY
dostupné jen v jedné barevné kombinaci
CENA
doporučená: 3499 korun

Čímž se dostáváme k podstatnému měřítku testovaných bot. A to poměr cena/životnost. Salming Elements se jeví i po větším počtu kilometrů jako velice odolná obuv. Pro dravého závodníka by mohly vydržet celou sezónu, pro příležitostné běžce podstatně déle. Životnost obuvi je právě tou záležitostí, která trápí většinu běžců v terénu. Váha, respektive kvalita použitého materiálu na úkor odolnosti. Tyto boty se zdají jako bezúdržbové, budí dojem dlouhé životnosti.

Pokud tedy hledáte obuv na lehčí trailové či terénní běhání, máte širší chodidlo a odmítáte z principu investovat do běžeckých bot čtyřikrát za sezónu, zdají se boty Elements jako ideální alternativa k současné nabídce. Možná se nestanou úplnou jedničkou na trhu, ale určitě se Salming vydal správným směrem. Přejme si více takových novinek.

Reklama

Související témata: