Hlavní obsah

TEST: Fitness náramek Garmin vívofit3 ‒ životní druh na zápěstí

René KujanSport.cz

Možná nepatříte mezi úplné nadšence a kupříkladu grafy vývoje vertikální oscilace vás nechávají zcela chladnými, anebo s pohybovými aktivitami zrovna začínáte, a tak ještě ani nepotřebujete složité, dopodrobna rozpracované výstupy z vašeho běhu či jiných populárních pohybových aktivit. Potřebujete ale trochu motivace? Trenéra, který si poklepává na hodinky a říká, že je čas vyrazit? Mít celkový přehled, co se s vaším tělem vlastně dělo za poslední den, týden, měsíc? Možná, že nekomplikovaný náramek by mohl být tím pravým společníkem.

Foto: garmin.com

Fitness náramek Garmin vívofit3

Článek
Fotogalerie

Na první pohled vypadá vívofit3 jako tenký gumový náramek s digitálními hodinkami. Zdání ale klame, titěrné balení obsahuje mnohé chytré integrované obvody. Velmi dobře zpracované uzavírání řemínku dovoluje nosit náramek 24 hodin denně, 7 dní v týdnu bez ohledu na okolnosti. Můžete se s ním sprchovat, plavat v bazénu i spát. V rámci testování v pohodě zvládnul i pobyt v infrasauně s teplotou 50 °C.

Jeho malé chytré obvody vám dají nejen přehled o tom, kolik je hodin. Mimochodem vzhled displeje lze v nastaveních měnit, můžete si z náramku udělat třeba ručičkové hodinky, plus displej lze kdykoli taky podsvítit. Náramek vás motivuje. Už na základním displeji najdete takzvaný move bar ve tvaru šipky. Ta se červeně podbarví, nezaznamená-li přístroj aktivitu jednu hodinu. Pak po každé čtvrthodině začne přibývat další malá šipka. Ty jsou celkem čtyři. A až budete mít displej plný červených šipek, víte, že jste už dvě hodiny nic nedělali. Výstrahy se zbavíte jen tak, že se půjdete minimálně na chvíli projít.

Motivační funkce ale nespočívá jen v šipkách. Stroj na základě vašich metrik sám určí denní cíl v podobě kroků a týdenní cíl v podobě minut aktivního pohybu a jeho plnění poctivě hlídá. (V aplikaci lze ale nastavit i zcela individuálně.) Až se vám podaří vytyčeného cíle dosáhnout, zinscenuje vám displej náramku malý soukromý ohňostroj.

Nejlepší ovšem na celé věci je, že se nemusí dobíjet. Baterie vydrží až jeden rok. Jednoduchost přístroje spočívá v jeho jednotlačítkovém ovládání. Krátkými stisky přepínáte mezi časem, kalendářem, aktuálním počtem kroků, zbývajícím počtem kroků do splnění cíle, uraženou vzdáleností, spálenými kaloriemi a počtem aktivních minut. Dlouhé stisky přepínají mezi jednoduchými stopkami, synchronizací s telefonem a párováním s aplikací. Pokud máte k dispozici měřič srdečního tepu pracující na frekvenci ANT+, můžete jej směle připojit. Jeho údaje vytvoří další položku na displeji.

PLUSY
malý, lehký, příjemný na ruce
velmi jednoduchý na ovládání
voděodolný
ve spojení s aplikací překvapivě mnoho funkcí
samostatné měření a určování cílů
automatické rozeznávání činností/nečinosti
motivační move bar + cíle
analýza spánku
možnost spárování s monitorem srdeční činnosti
velmi kvalitní zapínání
životnost baterie 1 rok
možnost dokoupit další pásky
MÍNUSY
bez GPS a monitoru tepu
HMOTNOST
24 gramů
CENA
1990 korun

Jakousi externí součást náramku tvoří také aplikace Garmin Connect, s níž náramek propojíte modrým zubem. Aktualizace může probíhat automaticky, mají-li obě zařízení aktivní bluetooth, nebo manuálně pomocí tlačítka. V aplikaci pak najdete nejrůznější vyhodnocení denních i týdenních aktivit. Ačkoli vívofit3 nemá monitor srdeční činnosti, dokáže svými citlivými pohybovými čidly monitorovat i váš spánek. To je další důvod, proč náramek asi nebudete chtít ani na noc sundat.

Samotný přístrojek je zasazený do gumového náramku. Odsud jej lze snadno vyloupnout a vetknout do nějakého jiného, designového bleděmodrého, lososového, bílého či pestře pomalovaného. Výrobce nabízí množství náhradních, ze kterých si vyberou jak muži, tak ženy.

I když vívofit3 patří k tomu nejjednoduššímu, co americký výrobce vůbec nabízí, umí toho překvapivě hodně. A patříte-li k začínajícím běžcům nebo nenáročným uživatelům, mohl by vám bohatě stačit. Na zápěstí není vlastně ani cítit a odolá asi všem podmínkám, kterým odolá jeho uživatel. Za nejlepší jeho vlastnost považuju bezúdržbovost a „bezstarostnost". Nemusíte se o něj vlastně vůbec starat, a to ani v případě, kdy si jdete zaběhat nebo zaplavat. Jeho inteligentní obvody a algoritmy zpracování dat samy poznají, kdy jdete, běžíte, plavete nebo jedete na kole. Nemačkáte žádné stopky, nečekáte na satelity GPS... Prostě jen aktivně žijete ‒ a když vás nějaké údaje zajímají, víte přesně, kde je najdete.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Garmin vívofit 3

Reklama