Hlavní obsah

TEST: Kompresní podkolenky Kalenji jdou regeneraci naproti

Libor KalousSport.cz

Někdo k nim má odpor, jiný bez nich nevyběhne. Kompresní návleky a podkolenky jsou ale součástí běžeckého světa. Proto jsme se rozhodli vyzkoušet Kanergy černo-bílé Kalenji, které patří do stáje firmy Decathlon. Pro test jsme zkusili dvě varianty. První byl překážkový závod, ve druhém případě šlo o půlmaratón.

Foto: www.decathlon.cz

Kanergy černo-bílé Kalenji, pohled z boku.

Článek
Fotogalerie

Základním úkolem pro kompresní podkolenky je omezení vibrace svalů, mají lépe odstraňovat únavu a vyčerpání po námaze. Kanergy černo-bílé Kalenji mají následující složení: 81 % polyamid, 14 % polytetrafluorethylen a 5 % elastanu. „Výrobek byl testován v praxi při běhu na různé vzdálenosti, včetně maratónu, aby bylo zaručeno jeho pohodlí po celou dobu běhu," deklaruje firma Decathlon zákazníkům.

Podkolenky, které stojí 649 korun, mají prodyšnou síťovinu na nártu a v oblasti kotníku. Na chodidle, kde je vyobrazena velikost, každý běžec pozná, zda jde o levou či pravou podkolenku, což je důležité. Tento výrobek je přizpůsoben zvláště pravé a levé noze.

Pokud budete chtít prozkoumat podkolenky zevnitř, uvidíte, že pod patou a špičkou má odlišný materiál. V tomto případě jde o froté, které je jemnější, je více pro běžce komfortní. Právě v exponovaných místech jako jsou prsty a pata dochází nejvíce k otlačeninám a možným puchýřům.

PLUSY
Ochrana před otřesy
Zkrácení svalové regenerace
Zlepšení činnosti svalů
Svaly jsou v teple
MINUSY
Někomu nemusí vyhovovat svíravý pocit
CENA
649 Kč

Co se týče údržby, výrobce doporučuje pračku a teplotu 40° C. Podkolenky lze poté sušit v sušičce při nízké teplotě.

První test trval sto minut a jednalo se o překážkový závod v terénu, kde podkolenky zažily i koupání, přesto vydržely. Během závodu jsem si na nové lýtkové společníky ani nevzpomněl. Pokud by mi nevyhovovaly, věděl bych o nich, takové je mé vysvětlení jako běžce. Kanergy Kalenji jsem si nechal ještě pár hodin po závodě pro rychlejší regeneraci, což jsem uvítal a dospěl k podobnému závěru jako u podobných výrobků. S těmito výrobky nemám problém a při delších tratích je využívám.

Druhým testem byl dvouhodinový tréninkový půlmaratón na silnici. Kdo cítí v lýtkách bolest při dopadu nohy na povrch, tento výrobek mu může pomoci. Celý sval je obepnut elastickou látkou, ten má následně méně prostoru pro otřesy, zvláště pokud jde o tvrdý povrch, kostky.

Někteří běžci mají averzi proti kompresním doplňkům, jiní je využívají jen po běhání pro rychlejší regeneraci. Najít, který jediný pohled je správný, nelze. Základním vodítkem patrně bude: když vám podkolenky při běhu nevadí, nemáte svíravé pocity a naopak se vám běhá lépe, využívejte je. Pokud nevyhovují některým běžcům při běhu, určitě je ocení pro následnou péči pro své svaly.

Pár rád pro kompresní podkolenky
Pro optimální funkčnost podkolenek je třeba důkladně změřit obvod lýtka a vybrat správnou velikost. Když máte vybráno, navlékněte podkolenku až k patě. Poté ji šetrně přetáhněte přes patu a zkontrolujte, že je na správném místě. Oběma rukama podkolenku roztáhněte, přetáhněte přes kotník a pak navlečte na lýtko. Opět si ověřte, že se vám pata neposunula. Upravte horní lem podkolenky pod kolenem a ujistěte se, že je podkolenka rovnoměrně natažená a nikde se netvoří záhyby.

Reklama

Související témata: