Hlavní obsah

TEST: Masážní a regenerační pomůcky Sissel a Blackroll - pro pohodu chodidel

René KujanSport.cz

Potíže s chodidly bývají jedním z nejčastějších problémů, které běžce trápí. Škála bolístek na tak malé části sportovcova těla je až překvapivě široká. Ať už pomyslíme na více méně banality v podobě puchýřů, či na závažný zánět plantární fascie. Je dost dobře možné, že máme tolik problémů s chodidly, protože se o ně v podstatě nestaráme. Je snadné to napravit. Otestovali jsme pro vás několik výborných pomůcek, které vám pomůžou udržet chodidla zdravá až do skonání věků.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Míček s bodlinkami přispěje k lepšímu prokrvení chodidla a namasíruje reflexní body.

Článek
Fotogalerie

Ačkoli ona nás nesou cestou necestou ‒ při trailových závodech i při trénincích v lese či na tvrdé silnici, když dojde na péči, jako by snad naše chodidla ani neexistovala. No ano, jistě, máte pravdu v tom, že ženy na všech těch svých pedikúrách a se všemi těmi malůvkami na nehtech u nohou toto pravidlo poněkud vyvracejí. Ale to zrovna není ten druh péče, kterou jsem měl na mysli.

Zabralo by dlouho vyjmenovávat všechny problémy, které může způsobit třeba už jen volba nevhodné obuvi. Před puchýři vás ochrání vhodná ponožka a trocha vazelíny, před deformacemi prstů už se musíte chránit hlavně zdravým rozumem. Pořizovat vhodné boty s dostatečně širokou přední částí a ‒ cvičit (a to neplatí pouze pro běžce s propadlou klenbou či halluxem, to platí pro všechny). Ano, cvičením pomůžete svalům a šlachám zesílit, vzdorovat běžecké tréninkové zátěži a dalším neblahým vlivům působícím dnes na lidská chodidla.

Se cvičením je samozřejmě vhodné začít dříve, než k nějakému serióznímu problému skutečně dojde. O výběru vhodných bot už toho bylo napsáno poměrně hodně. Předpokládejme tedy, že boty máme dobré a že nám nezpůsobují žádné patálie. I tak je vhodné pravidelně zařazovat masáže a procvičení chodidel. 26 kostí a příslušný počet úponů, vazů (112) a kloubů (33) si zkrátka žádá své. „Pokud od svých nohou něco vyžaduji, chci, aby podávaly nějaké výkony, musím se o ně také starat. Tělo si pravidelnou péči pamatuje, s přibývajícími léty to na sobě každý pozná," říká terapeut a prodejce Michal Šilhan z Tejpy.cz.

Masážní ježek/míček s bodlinami Sissel Spiky-Ball

Slouží k rozmasírování napětí. Bude se nám hodit zvláště po větší tréninkové jednotce nebo při dlouhodobě zvýšené zátěži, kdy dostává řádně zabrat i plantární fascie. Masáž bodlinkami stimuluje prokrvení, výstupky zároveň aktivují reflexní zóny chodidla a příznivě působí i na další orgány. V prodeji je míček ve třech různých velikostech (průměr 8, 9 a 10 cm) a třech barvách (žlutá, červená, modrá). Míček lze samozřejmě použít také na masáž dalších míst. Vynikající je také na lýtka, bedra nebo mezilopatkové svaly. Pomoci vám ale v takovém případě musí podlaha, zeď nebo nejlépe nějaká fešná spolucvičenkyně. Fajnšmekři používají míček také na masáže dlaní.

PLUSY
kvalitní zpracování, dlouhá životnost
ventil na úpravu tvrdosti míčku
malé rozměry, snadná přeprava
MÍNUSY
méně snadné využití při masáži dalších partií
CENA
kolem 150 korun

Masážní váleček Blackroll Mini

Jde v podstatě o zmenšenou variantu masážního válce, který jsme testovali dříve. Jeho velikost jej předurčuje jednak na použití při masáži chodidel, jednak na masáž menších svalů. Cviky jsou jednoduché a účinné. Sílu přítlaku regulujeme stejně jako u velkého válce přenášením váhy ze stojné nohy na masírovanou. Oproti velkému válci sice nenamasírujeme tak účinně velké svalové partie, na druhou stranu se malý váleček vejde do jakéhokoli příručního zavazadla. O chodidla se tak můžeme postarat opravdu kdekoli.

Kromě řádného „vyrolování" chodidel je mini-váleček velmi účinný také při péči o achilovky. A věřte, že tato šlacha si péči běžce opravdu zaslouží. Na pevném (nejlépe poněkud vyvýšeném) podkladu válíme dolní část lýtka a Achillovu šlachu, přičemž měníme úhel náklonu a řádně proválíme také z vnitřní a vnější strany.

PLUSY
kvalitní, hygienické zpracování
kompaktní rozměry
výborný kromě chodidel také na achilovky
MÍNUSY
že jsme o něm nevěděli dřív
CENA
kolem 280 korun

Vytvořeno ve spolupráci s Tejpy.cz.

Věnujete se pravidelně péči o své nohy a svá chodidla?
Ano, pravidelně ‒ alespoň jednou za týden.
33,3 %
Občas, spíše nárazově.
44 %
Vůbec, mé nohy se o sebe starají samy.
22,7 %
Celkem hlasovalo 84 čtenářů.

Reklama

Související témata: