Hlavní obsah

TEST: Newton Kismet - osud k nakousnutí

Praha

Kismet znamená v arabštině neodvratitelný osud. Ponechme stranou, že si v dnešní době lidé Alláhovu vůli vysvětlují nejrůznějšími způsoby zahrnujícími i brutální útoky vůči svým bližním. Tato bota je také vaším osudem. Neodvratitelným. Po několika nesmělých krocích, několika zkoumavých kilometrech dospějete k názoru, že patří mezi ty nejlepší boty, co jste doposud měli na sobě. A budete chtít běhat ještě víc než kdy předtím. Takže by sem vlastně patřilo také varování ministerstva: Tyto boty způsobují závislost!

Foto: René Kujan, Sport.cz

Newton Kismet - neodvratitelný osud v chutné barvě zralé meruňky.

Článek
Fotogalerie

Firma Newton Running je zvláštní. V tom dobrém smyslu slova. Dva chlapíci z Boulderu v Coloradu se prostě rozhodli, že začnou dělat běžecké boty. A ne ledajaké. Jak sami říkají ‒ kouzelné. Investovali spoustu nápadů, času a peněz do něčeho, co se zdálo nemožné ‒ konkurovat v tvrdém byznysu obrovským nadnárodním korporacím. A ono se to povedlo. Newton sice asi není nejznámější značka na trhu, ale každý, kdo o běhání už někdy něco zaslechl, ji zná.

V čem spočívá magie a kouzlo bot Newton? Nepotřebují mít na sobě nápisy, loga nebo speciální firemní barvy či designové prvky. Poznáte je i tak. Podle speciální podrážky. V přední části, pod bříšky prstů vystupuje pětice pružicích elementů. U každé boty Newton. U každé boty Newton může vypadat trochu jinak, ale vždy tam je. Na co je to dobré?

Staré dobré zákony

Zdá se, že si američtí soudruzi nezvolili pouze jeho jméno, ale skutečně se nechali inspirovat i jeho téměř nepřekonatelnými zákony ‒ zákony Isaaca Newtona. Vím, čtenáři časopisu Vesmír a diváci seriálu Teorie velkého třesku by tvrdili, že newtonovská fyzika je už dávno překonaná. Já ale společně s výrobci obuvi budu hájit svou: Minimálně třetí Newtonův zákon o akci a reakci v této galaxii ještě stále platí!

Newton Running je celý o přirozeném běhu. Pravda, obuví se od přirozeného běhu naboso dosti odlišuje, ale i přesto lze nalézt mnoho prvků přirozenosti. Newton drží u země drop podrážky (sklon, výškový rozdíl mezi patou a špičkou), nemá žádná velká a tvrdá vyztužení u pat nebo klenby, přední část boty je dostatečně široká, aby prsty a příčná klenba chodidla mohla pracovat, svršek boty patří mezi ty měkčí.

Pětice výstupků na podrážce nenápadně „tlačí" běžcovo chodidlo k přirozenému dopadu v přední části chodidla, nikoli přes patu. Výstupky jsou vlastně jakýmisi našimi parťáky, kteří při každém kroku křičí: „Děláš to dobře! A nezapomínej na přední došlap!" A do toho všeho třetí Newtonův zákon: „Proti každé akci vždy působí stejná reakce neboli vzájemná působení dvou těles jsou vždy stejně velká a míří na opačné strany." Schválně se podívejte, kam asi míří síly, když svůj běžecký krok zakončíte přes patu a když to uděláte přes špičku...

Reakční síly

Boty Kismet se pyšní newtonovskou technologií Action/Reaction, o níž výrobce tvrdí, že poskytuje o 60 % lepší tlumení nárazů a o 40 % větší návratnost energie než běžná běžecká obuv. Něco na tom je. Je jasné, že maratón za vás neuběhnou, to si musíte oddřít sami. Jak se ale při tom a po tom budete cítit, to už ovlivnit dokáží. A také tak činí.

Kismet je bota pro každodenní trénování krátkých a středních distancí. Můžeme ji pokládat za jakousi vstupní bránu do světa přirozeného běhu s Newtonem. Než se dáte na 100% přirozené běhání s nulovým dropem a velmi minimalistickou obuví, je třeba dát tělu dostatečný čas pro zpětnou adaptaci (na něco, co jsme jako děti uměli všichni). Její funkční systém P.O.P.2 znamená, že máte pod dopadovou plochou chodidla vzduchové komůrky spolu se zkosenými výstupky pro pohodlný odraz.

Přechodová bota

Citlivá (nepříliš silná, nepříliš odpružená) podrážka ponechává běžci cit pro vnímání povrchu, zároveň je pohodlná a stabilní, a to také proto, že je rozšířená. Drop 4,5 milimetru je dobrý pro přechod mezi běžnou běžeckou botou a botou řekněme minimalističtější. Bota je také velice štědře vybavena reflexními prvky: pásek na patě, velká reflexní loga z obou stran boty, dvě trojúhelníkové odrazky na špičce. Běžec je tak ve tmě po osvícení vidět ze všech stran.

Celkově jde o botu velmi příjemnou, vhodnou od silnice po mírný terén ‒ například nepříliš rozbité polní či lesní cesty či na upravenější cesty šotolinové. Pohodlí u této tréninkové boty prakticky nemá chybu. Pokud se ji mezi tréninky rozhodnete nosit i na běžnou chůzi, nohy budou velmi spokojené. Po naběhané stovce kilometrů a nachozených několika desítkách kilometrů nevykazuje bota žádné větší známky opotřebení (testy probíhaly i v náročnějších terénech, než pro které je bota primárně určena). Jazyk sice není přišitý obvodově, ale pouze v dolní části, přesto jeho šířka způsobuje, že nedochází k žádným větším posunům.

Kismet bych určitě doporučil všem, kdo trénuje (téměř) každý den a touží po komfortu. Tato newtonovka je určitě také dobrá pro každého, kdo chce postupně přecházet na minimalistickou obuv nebo kdo chce rozšířit svůj „vozový park" o něco, co dá jeho chodidlům nové podněty.

PLUSY
velmi pohodlná bota
přispívá k utváření správné běžecké techniky
šetrná a respektující vůči běžcovu chodidlu
MÍNUSY
zatím neodhaleny
CENA
kolem 3500 korun

Připraveno ve spolupráci s Newtonrunning.cz.

Reklama

Související témata: