Hlavní obsah

TEST: Sportovní pouzdro Binder od Mask Gear ‒ jako klíště bez sosáku

René KujanSport.cz

Běháte rádi, běháte hodně, běháte všude a za všech okolností? Pak už jste určitě vyzkoušeli nejrůznější druhy batohů, batůžků, opasků, ledvinek... Existuje ale ještě jedno zavazadlo, které jste určitě nevyzkoušeli. Je totiž úplně nové, inovativní a progresivní. Přemýšlel jsem, co mi nejvíc připomíná ‒ Binder je zkrátka jako klíště. Jako klíště bez sosáku. Drží velice pevně, zároveň vám ale vůbec nepije krev, jak to u některých sportovních zavazadel po pár desítkách kilometrů bývá. Náš redakční test odhaluje další pozoruhodnosti.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Běžecké pouzdro Binder Jogger od Mask Gear: jednoduché a účinné.

Článek
Fotogalerie

Binder je užitečný futrálek pro běžce, kteří vyrážejí na kratší vzdálenost (řekněme do 20 kilometrů), nebo jsou méně nároční na doplňkové běžecké pomůcky a stačí jim, že mají kam dát telefon, klíče, balíček papírových kapesníků, sluchátka, nožík, malou power-banku a další základní prostředky první pomoci.

Příběh vzniku pouzdra jsme už důkladně rozebrali v rozhovoru s jeho českým vynálezcem Martinem Skalníkem. Myšlenka je ryze česká, výroba je ryze česká a téměř ryze české (z 95 %) jsou i kvalitní materiály.

Pouzdro je vlastně velmi jednoduché. A velmi účinné. Tak to většinou u geniálních nápadů bývá. Skládá se jen z pěti snadno spojitelných částí, což má tu výhodu, že vám je výrobce může poskládat přímo na míru. Základem jsou dva panely vždy se třemi kapsami ‒ dvěma vnitřními na zip a jednou vnější na suchý zip. Panely jsou totožné, jen zrcadlově obráceně. Na jedné straně propojené šňůrkou, na druhé straně stavitelnými řemínky na trojzubé přezky. Jeden z řemínků vede přes rameno, druhý v podpaží.

Konstrukce umožňuje precizní vyladění usazení zavazadla na těle a jeho dotažení tak, aby nic neposkakovalo, ale ani netlačilo nebo nebránilo při hlubokém dýchání za zvýšené námahy. Pouzdro po upevnění vždy sedí šikmo přes hrudník a zároveň si můžete zvolit, přes které rameno ho „přehodíte". Binder je tak vhodný pro praváky, leváky i ještě nerozhodnuté.

Futrál zatím existuje ve dvou verzích: pro zaryté běžce (Jogger) a pro zaryté parkouristy, takzvané traseury (Konger). Liší se pouze látkou panelů a přítomností/nepřítomností reflexních prvků.

PLUSY
žádné omezení pohybu
bezpečné uložení všeho potřebného za jakýchkoli pohybů
dobrá přístupnost předního panelu i za běhu
celkem 6 kapes 3 různých velikostí
reflexní bezpečnostní prvky
rychlé nastavení
MÍNUSY
vzhledem ke konstrukci asi není ideální pro ženy s bujnějším poprsím
zatím pouze v jedné barvě
HMOTNOST
118 gramů
CENA
1150 korun

Kapsy jsou vždy dvě na vnitřní straně panelu a jsou pěkně polstrované, což jednak usnadňuje odvětrávání míst pod pouzdrem, jednak zvyšuje komfort nošení i v případě transportu hranatějších předmětů (např. svazku klíčů). Jedna z kapes je vždy výrazně větší než druhá, to aby se do ní vešel i rozměrnější mobilní telefon. Vnější kapsa nese reflexní logo (model Jogger) firmy a uzavírá se na dva suché zipy. Je vhodná pro drobné předměty, které potřebujete mít nejrychleji po ruce. Já tam zpravidla mívám klíč od domu nebo sluchátka. Vnitřní kapsy mají zipy umístěné tak, aby nebylo možné je snadno otevřít bez vašeho vědomí či kvalifikovaného souhlasu. Jde hlavně o panel na zádech a samozřejmě pouze o případy, kdy jedete na trénink například v nacpaném MHD.

Co nabízí přední panel, nabízí také ten zadní. Jak se k němu ale dostat? Už v úhledném prodejním balení najdete návod, jak správně postupovat. Stačí jednou dvakrát nacvičit a pak je vše snadné: Vycvaknete přední přezku podpažního pásku a celé pouzdro pootočíte směrem dolů. Zadní panel se tak přesune dopředu, vy si v něm vyřešíte, co potřebujete, a celý proces snadno zopakujete v opačném pořadí. Geniálně jednoduché, jednoduše geniální.

Hrubé nastavení velikosti provedeme hned dvěma způsoby: Nejprve si dle návodu zvolíme tu správnou velikost. Výrobce jich nabízí hned pět. Dalším krokem bude adjustace pásků. Jemné doladění „za pochodu" nebo vyřešení diskrepance mezi letním a zimním běžeckým ošacením vyrovnáme pomocí stahovací šňůrky.

Pouzdro k mému překvapení drželo na místě za všemožných i méně možných situací. Dokonce i v mém případě došlo na Le Parkour. Odhlédněme od toho, že to vypadalo úplně jinak, než jak by to asi správně vypadat mělo. Důležité je, že pouzdro drželo. Drželo na mně a drželo i všechny jemu svěřené věci.

Materiál, z něhož je pouzdro ušité, je sám o sobě voděodolný. Nicméně je potřeba počítat s tím, že není pro potápěče. Švy nebo zipy mohou časem nějakou tělesnou (případně hydrometeorologickou) vlhkost propustit. Kupříkladu peněženka po deseti až dvaceti kilometrech mírně zvlhla, na její funkci ani na bankovky to ale nemělo vliv. Telefon neřeším, ten je vlhkuodolný od přírody. Pokud chci něco opravdu suché jako troud, vybavím se igelitovým pytlíčkem se zip-lockem a je takzvaně po žížalkách.

Osobně se mi Binder hodně líbí a používám ho při běhání pravidelně, ale beru ho s sebou na doklady, klíče od auta, telefon... i v případech, že mám plné ruce dětí.

Reklama