Hlavní obsah

Tofu – bílé fuj, anebo vhodný zdroj bílkovin?

Praha

Bílá kostka, která vyvolává v mnoha lidech odpor. „Fuj, tofu? Vždyť to nemá chuť!“. Správně, nemá to chuť. Ale hovoříme pouze o bílém, neupraveném tofu. Existuje ale řada modifikací, které chutnají již po vybalení.

Foto: Profimedia.cz

Je tofu vhodným zdrojem bílkovin pro sportovce?

Článek

Může se jednat o tofu uzené, marinované, s řasou, bazalkové, česnekové, lahůdkové, bylinkové, s chilli, zeleninové atd. Záleží na každém, co si zvolí. Avšak kromě modifikací existuje také řada výrobců tofu. A tak je zřejmé, že není tofu jako tofu. Pokud koupíte tofu s označením bio, bude mít jinou konzistenci než „ne-bio".

Dnes už nemusíme výrobky z tofu kupovat jen ve specializovaných prodejnách zdravé výživy, ale nalezneme je v supermarketech, hypermarketech i drogeriích. Avšak vybírejte vždy důkladně. Tofu, které má dlouhou dobu spotřeby, nemá stejné složení jako tofu, které musí být uložené v lednici.

Čínský vynález

Prvopočátky sahají do Číny, kde se tofu jedlo už od konce 2. století před naším letopočtem. Jeho výroba se za celou dobu příliš nezměnila. V sedmém století se jeho znalost rozšířila také směrem do Japonska. V obou těchto zemích, stejně tak jako ve Vietnamu, Koreji a Thajsku patří dodnes k tradičním jídlům.

Základem dobrého tofu je dobrá sója. Čím kvalitnější suroviny se při výrobě použijí, tím lepší tofu vznikne. Sójové boby se propláchnou, namočí se na několik hodin do vody, aby nabobtnaly. Následně se boby rozmixují i s vodou, v níž byly namočeny. Vznikne jemná kaše, která se následně vaří. Po chvíli vaření přijde na řadu pasírování, oddělení mléka a pevné složky – okary.

Okara se dá využít při přípravě jídel jako přísada do pečiva, omáček či pomazánek, pro výrobu tofu však už užitečná není. Tofu se vyrábí ze sójového mléka, které vzniklo oddělením okary a jeho sražením vznikne tofu.

Právě srážení je jedna z nejdůležitějších věcí při výrobě tofu, sójového sýru. Tradičním srážedlem je sůl z mořské vody. Tofu se následně uloží do speciální nádoby a zatěžká se, čímž se z něj vytlačí přebytečná voda. Zátěž a doba působení určí konečnou konzistenci tofu, zda bude měkké nebo tvrdé. Po tom všem se nařeže na kousky a dá se vychladit do nádoby s vodou.

Bílkovin na rozdávání

Oblíbené je tofu především u vegetariánů, veganů a makrobiotiků. Vyhledávají jej však i příznivci zdravého životního stylu, osoby toužící po zhubnutí i lidé hledající potravinu s vysokým obsahem bílkovin. Podívejme se na jeho složení.

Přírodní tofu obsahuje ve 100 gramech přibližně:
energetická hodnota: 471 kJ / 112 kcal
bílkoviny: 15,5 g
tuky: 2,4 g
sacharidy: 6,9 g

Ochucené tofu má také více kalorií, především to uzené. Pohybujeme se však v přírůstcích maximálně o desítky procent.

Fuj, bílá hmota

Vraťme se na začátek a také na konec. Jak si tofu oblíbit? Správně ho upravit a ochutit! Můžeme ho naložit do připravené marinády, sójové omáčky či do olivového oleje s různými bylinkami. Jeho chuť pak v pokrmu krásně vynikne nebo se přizpůsobí.

V asijské kuchyni se tofu využívá ve slaných i sladkých jídlech, často se přidává do polévek, tzv. číny, salátů, dezertů. Z tofu se připravují další výrobky k přímé spotřebě.

Tofu, kam se podíváš

Z tofu se dají koupit také jiné produkty, které nemají tvar kostky: karbanátky, bezvaječná majonéza - tofunéza, pomazánky z tofu a koření, párečky atd. Čím jednodušší ale suroviny jsou, tím jsou také lepší. Pokud koupíte párečky, salámy, jsou v nich další přidané suroviny, zaplatíte více a podíl tofu se snižuje. Navíc tofunézu i salámky si můžete připravit doma sami.

Nic pro sportovce

Jak bylo uvedeno, tofu obsahuje přibližně 15,5 gramů bílkovin na 100gr. Dospělý člověk by měl denně přijmout 0,8 g/kg tělesné váhy/den bílkovin, sportovci o něco více, 1,3 g/kg/den (ne více než 2g/kg/den). Vážíte-li 50kg, teoreticky vám postačí sníst 4 celé tofu a kousnout do druhého balení a máte doporučenou denní dávku bílkovin. Avšak pozor, odborníci varují, že na doplňování bílkovin není pro sportovce tofu zrovna to nejlepší. Vhodnější jsou luštěniny, pokud nejste příznivcem živočišných proteinů.

Tofu ochlazuje a hodí se tak lépe do teplejších dnů. V zimě ho upravujte, smažte, zapékejte, ale nejezte ho každý den.

Reklama

Související témata: