Hlavní obsah

TRÉNINK: Kopce s virtuálním bojem se sebou samým

Praha

Každý pokročilejší běžec, který to chce někam dotáhnout, ví, že by se alespoň jednou za týden měl věnovat kopcům. Kopce, to jsou takové ty roviny nakloněné nepříznivě, v náš neprospěch. Ale co jednou bylo překážkou, může být jindy i vhodným tréninkovým pomocníkem.

Foto: Profimedia.cz

Kopce je potřeba milovat.

Článek

Znáte se, většinou se nám lidem do nějaké dřiny moc nechce. A navíc, když je ta dřina dobrovolná a nemusíme své líné rozhodnutí obhajovat před šéfem nebo před zákazníky. Sobě už to nějak okecáme raz-dva. Ale počkejte! Je tady jedna taková okolnost, která nás donutí se svým líným prasopsem zabojovat.

Moc se nám do toho nechce, leda... leda, že by šlo a nějaký závod, nějakou soutěž. To by pak byla jiná! A tak v rámci dnešního tréninku zaměřeného na sílu a rozvoj rychlosti zabojujeme virtuálně se svým minulým já.

Na hodinkách, případně v mobilu nastavíme patřičný čas (kuchyňská minutka ve tvaru slepičky je méně vhodná). Bude záležet na délce kopce, který máme k dispozici, a předchozích zkušenostech. Pro začátek asi většinou zvolíme 1 minutu. Na úpatí kopce si najdeme nebo vytvoříme startovní čáru. Může to být výrazná trhlina v asfaltu, patník, sloup veřejného osvětlení... Odstartujeme nastavený countdown a běžíme z plných sil, dokud nezazní signál, že 1 minuta je u konce. Po straně místa doběhu položíme např. láhev s pitím, tričko, bundu nebo nějaký větší výrazný kamínek. Vyspělejší GPS mohou také nabízet vhodnou funkci, tady jde ale o metry, takže je stále nejvýhodnější vynález z doby kamenné ‒ kámen.

TIP
Tento trénink je lepší začínat s kratšími intervaly a větším množstvím opakování. Postupně můžeme časové intervaly prodlužovat a úměrně snižovat počet opakování. Další ztížení může představovat stále rychlejší „meziběh" mezi jednotlivými úseky do kopce.

Lehkým klusem míříme zpět ke startovní linii a proces opakujeme. Jen se teď snažíme za daný časový úsek doběhnout ještě dál. Tímto způsobem celé opakujeme třeba až 12x. Nejlepší výkon tréninkové jednotky je taky dobré si nějak označit ‒ to pro porovnání s následujícími tréninky. Jaký budete mít nejlepší výkon? Jak dlouho se vám osobní rekord bude dařit posouvat stále dál?

VIRTUÁLNÍ BOJ V KOPCÍCH
15 min. rozběhání, protažení
1 minuta rychle do kopce s označením dosažené vzdálenosti
výklus zpět na start
OPAKUJEME 12x (postupně se můžeme dopracovat až na 3x 6 min.)
15 min. výklus

Reklama

Související témata: