Hlavní obsah

TRÉNINK: Na začátek zkuste kopce po vzoru Keňanů!

Praha

Vyzkoušejte další trénink z dílny největších mistrů v oboru! Dnes tu máme něco, s čím můžete pozvolna začít budovat formu do příští sezóny a zároveň se moc nestresovat s neustálým kontrolováním rychlosti nebo srdečního rytmu. Zkuste keňské kopce!

Foto: Profimedia.cz

V tomto tréninku se snoubí Keňa a kopce. (ilustrační foto)

Článek

Tentokrát vám nabízíme trénink známý v anglosaských zemích pod názvem „Keňské kopce". Jde o velice jednoduchou a velice účinnou – hlavně počáteční – přípravu na nadcházející sezónu, kdy už si potřebujete zase pomalu začít dávat do těla, ale ještě to úplně nepřehánět.

Najděte si ve svém okolí běhatelný kopec s rozumným sklonem a přiměřené délky. Po povinném zahřátí organismu se pusťte do jeho vybíhání i sbíhání po dobu 15 minut na úrovni námahy, jakou pociťujete při hodinovce. Není to úplně málo, ale úplně devastující by to být taky nemělo. Následuje pětiminutový meziklus na rovince a další čtvrthodina práce na kopci nahoru a dolů. Závěr opět patří povinnému výklusu.

Tento jednoduchý trénink je také velmi vhodný v kopcovitých podmínkách, kde není možné snadno se orientovat pomocí rychlosti nebo naběhaného času.

KEŇSKÉ KOPCE
rozklusání (např. 10 min / 2 km)
15 minut kopec kontinuálně nahoru dolů za zvýšeného úsilí
5 minut meziklus po rovině, případně na místě
15 minut kopec kontinuálně nahoru dolů za zvýšeného úsilí
závěrečný výklus (např. 10 min / 2 km)

Reklama

Související témata: