Hlavní obsah

Trénovat podle denní doby. Existují rozdíly?

Možná jste to na sobě už také pozorovali, dnes to mohou s konečnou platností potvrdit i rozsáhlé vědecké studie ‒ na výkonnost má vliv také denní doba, ve kterou je aktivita vykonávána. Kdy je tedy dobré trénovat? Kdy dosáhneme nejlepších výsledků?

Foto: Profimedia.cz

Důležité je si svůj trénink také správně načasovat.

Článek

Výsledky výzkumů naznačují, že naše výkonnost je v ranních hodinách menší než odpoledne nebo k večeru. Rozdíly tvoří několik procent, což by amatérské běžce mělo nechávat chladnými. Profesionálové už ale zbystřují. Na jejich úrovni hrají rozdíly už i zlomky procent.

Za hlavní příčinu výkonnostních rozdílů označují vědci změny schopnosti těla zpracovávat kyslík (reprezentovaná veličinou VO2max) a anaerobní kapacity. VO2max byla u zkoumaných jedinců odpoledne vyšší o čtyři procenta, anaerobní výkonnost dokonce o sedm procent oproti rannímu tréninku. Také maximální tepová frekvence se zvýšila oproti ránu o čtyři údery za minutu.

Na druhou stranu se však lékařům podařilo odpoledne a večer zaznamenat menší efektivitu pohybu. Sportovci potřebovali o šest procent více kyslíku a pro udržení konstantního výkonu spálili více energie.

Měli bychom se tedy těmito poznatky řídit při svém tréninku? V zásadě ano. Ráno od sebe nečekejme ty nejlepší výkony a volme raději lehčí typ zátěže. Pokud ale trénujeme na nějaké závody, platí totéž co pro povrch ‒ nasimulujeme si co možná nejvěrněji takové podmínky, jaké nás čekají při závodech. Bude se startovat v deset hodin ráno? Pak tedy své intenzivní tréninky směřujte právě na tento čas!

Upravujete časování svých tréninků nebo jejich náročnost podle denní doby?
Ano, přijde mi to smysluplné.
15,7 %
Někdy, pouze když se zrovna blíží nějaké závody.
5,8 %
Vůbec, můj harmonogram ovlivňují další priority.
78,5 %
Celkem hlasovalo 121 čtenářů.

Reklama

Související témata: