Hlavní obsah

Únavové zlomeniny - druhá část

Dagmar LisáSport.cz

Jak bylo naznačeno už v našem prvním díle, únavová zlomenina někdy vznikne naprosto nepředvídatelně, bez zjevných objektivních příčin. Mám zkušenost s paní, mladou, zdravou, přiměřeně sportující, které se opakovaně vracely únavové zlomeniny v krčcích stehenních kostí. Nebo třeba paní středního věku, pravda, s ne příliš zdravým životním stylem, které vznikla únavová zlomenina nártní kosti po jednodenní chůzi po městě v tenkých balerínách.

Foto: Profimedia.cz

Únavové zlomeniny jsou strašákem běžců.

Článek

Je zřejmé, že do vzniku únavové zlomeniny vstupují ještě další faktory, než jen ty čistě mechanické. Pravděpodobně se bude jednat o určitou poruchu metabolizmu vápníku v těle. Víme, že k tomu, aby se organizmus vyrovnával s kyselým prostředím a vracel pH krve do normálu, vyplavuje vápník z kostí. S kyselostí bojujeme při zvýšeném příjmu kyselinotvorné stravy, nebo také se můžeme zakyselovat stresem. Dále se může jednat o hormonální poruchu metabolizmu vápníku. Dalším klíčem může být trochu opomíjený vitamin K, kterého máme v dnešní stravě nedostatek a který právě rozhoduje o tom, kam vápník poputuje, zda do kostí či jiných tkání.

A pak je samostatná kapitola mladých atletek bojujících s poruchou příjmu potravy a porušenou rovnováhou ženských hormonů. Jejich kosti jsou méně pevné a v kombinaci s nadměrnou zátěží dochází ke zlomeninám celkem snadno.

Jaká je léčba a kdy je možno začít trénovat?

Nejdůležitější je zlomeninu diagnostikovat. Tento proces sám o sobě trvá často několik týdnů, někdy i měsíců. Pokud se na ni přijde až za dlouhou dobu, léčí se zlomenina už jenom klidem. Pokud ji odhalíme začerstva, může se aplikovat sádrová fixace, obvykle na dobu 2-3 týdnů.

Poté ještě ale nejste uzdraveni! Následuje fáze trvajících dalších pár týdnů, kdy můžete postižené místo zatěžovat pouze normálním pohybem, ne sportem. Rozhodně se doporučuje využít možnosti fyzikální terapie. V tomto případě může pomoci magnetoterapie. Dále je potřeba začít cvičit. Jednak musíte napravit následky, které s sebou přinesla fáze klidu, a také je nutné odstranit mechanickou příčinu, tedy určitou nerovnováhu, která únavu tkáně způsobila.

S během buďte rozhodně opatrní. Poslechněte lékaře, který vám vhodný čas doporučí. Neočekávejte, přejdete hned plně do tréninku. Mějte na paměti, že únavovky se rády vracejí, proto je potřeba velmi pozorně naslouchat svému tělu a zátěž pozorně dávkovat. Je přece lepší běhat, i když méně, než neběhat vůbec!

Tento seriál pro vás připravujeme ve spolupráci s BeBalanced.cz.

Reklama

Související témata: