Hlavní obsah

V jakém věku běhat maratón?

Snad každý, kdo někdy přičichnul k běhání, alespoň občas zatouží po královně všech běžeckých tratí ‒ po té maratónské. Alespoň jednou jedinkrát okusit jaké to je, když se běží 42 195 metrů. Ale kdy je ten správný věk? Atletická historie už zná případy dětí, které ještě neoslavily ani desáté narozeniny, a zařadily se do velké maratónské rodiny. Zdokumentovány jsou i případy, kdy maratón úspěšně dokončili lidé více než století. Se svým věkem ale už nic nenaděláme. Takže teď? Ještě počkat? Už je pozdě?

Foto: Salmingrunning.cz

Příliš starý, nebo příliš mladý na maratón?

Článek

Některé obecné pravdy jsou skutečně pravdivé. Téměř pro každého. Obecně se třeba tvrdí, že člověk by neměl začít běhat maratóny v době, kdy se jeho tělesná schránka ještě vyvíjí. Tudíž nejlépe si začít s maratónem tykat někdy po 18., lépe však po 20. roku věku. Ano, historie si pamatuje třeba jistého Samuela Wanjiru, kterýžto zvítězil v olympijském maratónu v Pekingu v „pouhých" 21 letech, takže trénovat musel už nějaký ten rok předtím. Znáte ale obecné pravdy ‒ jsou plné statistických pastí. Dobře sedí v průměru, absolutně nic nevypovídají o jednotlivci.

Ale přesto jsou obecné statistické pravdy zajímavé. O to, jaký je nejlepší věk na maratón, se zajímali třeba v Americe nebo i sousedním Rakousku. Na co přišli? Třeba ze statistik za roky 1967-2014 ve skupině špičkových atletů s maratónem pod 2 hodiny 11 minut vyplývá, že průměrný věk ideálního muže-maratónce je zhruba 28 a půl roku. U žen je to velmi podobné, necelých 29 let.

Rychlé srovnání statistiky s realitou: Držitelé světových rekordů jich dosáhli ve věku
30 let - Dennis Kimetto 2:02:57 (Berlín 2014)
30 let - Paula Radcliffová 2:15:25 (Londýn 2003)

Zajímavé je také zjištění statistiků, že ačkoli se průměrný věk špičkových maratónců po dekády příliš nemění, v posledních letech přeci jen přibývá špičkových výkonů i mezi staršími běžci.

Pojďme se ale ponořit do vod nám spíše známých a blízkých, do vod amatérských a hobby běžců. Statistici pro zjednodušení řadí do této třídy všechny s maratónským časem nad 3:00:00. Tady nejsou vyhlídky vůbec zlé. Jelikož amatéři začínají s aktivním během často až v pozdějším věku a nepodstupují náročné profesionální tréninky, mohou po dlouhá léta dosahovat jistých zlepšení, aniž by narazili na své nejzazší výkonnostní limity. Muži této kategorie jsou takříkajíc na „špici své kariéry" mezi 35-40 roky věku. U žen už statistiky nejsou tak jednoznačné. Mezi amatérskými běžkyněmi ve věku 25-45 let nebyly zaznamenány žádné výraznější trendy v posunu maratónského tempa jedním či druhým směrem.

A co z toho vyvozujeme my? Že ze všeho úplně nejlepší... je prostě běhat. Užívat si radost z pohybu. Nasávat život plnými doušky.

Dobrý běh!

Běháte maratóny? Pokud ano, je vám:
méně než 18 let
9,9 %
18-24
8,5 %
25-39
22,7 %
40-49
30,3 %
více než 50
28,6 %
Celkem hlasovalo 353 čtenářů.

Reklama