Hlavní obsah

V sedmdesáti nezpomaluje, má svoji vášeň

Připadáte si mladí? Nebo snad staří? Pravděpodobně budete někde uprostřed. Takový Doug Wright miluje běhání, hraje golf a týdně najede 200 kilometrů na kole. Asi si řeknete, má prostě rád sport, takových je. Možná. I v sedmdesáti letech, kolik takových máte ve svém okolí?

Foto: www.worldharmonyrun.org

Sedmdesátník Doug Wright si užívá života. Tak to má být.

Článek

Pan Wright z Bunbury v západní Austrálii oslavil minulou neděli sedmdesátku, další milník v životě. V tolika letech stav na bilancování, ale on to takhle nemá. On nezpomaluje tempo žití.

Ráno žádné ideální počasí, teploměr má do tepla dost rtuti na vyšplhání. V osm je pod deseti stupni, ale žádná překážka. Oslavenec se sebral a vyrazil běhat. Čekalo ho deset čtyřstovek. Každou dal za tři minuty.

"S intervalovým tréninkem jsem začal asi před třinácti lety, miluju to. Běžecký klub je má druhá rodina," přiznal bunburymail.com.au běžec, který si takto dává každé pondělí do těla podél oceánu. Pro udržení kondice poseká trávu, vše dokončí pětikilometrových výběhem. "Musím být na trati první," usmívá se.

Když jsi dlouho mrtvý, nejsi

V úterý s šestou ranní přichází shledání s běžeckou skupinou a vyčerpávající setkání na jeho čerstvě posečené trati. Jako puzzle vše do sebe zapadá.

Den poté balónky a oslava. Na řadu přišli přátelé a speciálně vyrobené tričko pro oslavence, běžce. "Každý je tak laskavý, jsem vděčný, že jsem jejich součástí," přiznal dojatý Wright. "Neočekával jsem žádné překvapení, nenapadlo mě, že tohle mohou pro mě udělat."

Žádné světové rekordy, žádné překonávání sama sebe, hra se stopkami. Ne. Tady se žije klidný a spokojený život. Patrně klima Indického oceánu, které se prohání pod Perthem.

V mládí fotbalista, v osmatřiceti teprve poznal krásu z běhání, volnost, začal se přibližovat své současné vášni. "Řekl, že nikdy není pozdě na to, aby člověk mohl zůstat fit a zdravý," řekla devětašedesátiletá Japonka, která si s běháním netykala do šedesáti, ale před časem dokončila v Bunbury svůj první maratón. "Když jsi dlouho mrtvý, nejsi. Není pozdě začít, potřebuješ jen jít," dodal Wright moudro, které má svoji pravdu. Nebo ne?

Reklama

Související témata: