Hlavní obsah

Vertikální očistec na světové dominantě. Paříž pokořili Polák a Australanka

Praha

Vertikální dřina na romantické stavbě, kterou obdivuje celý svět. Paříž a Eiffelova věž. Sto běžců se ve čtvrtek rozhodlo, že vyběhne 1665 schodů. Mezi muži nakonec kraloval Polák Piotr Lobodzinski, který vyhrál časem 7:48 minuty a připsal si rekordní čas. Nejrychlejší ženou se stala Australanka Suzy Walshamová. Vrcholu se dočkala po čase 9:48.

Běh na EiffelovkuVideo: Reuters

 
Článek

Závod se uskutečnil v noci, kdy na pařížskou atrakci nečekají davy turistů. Mezi soutěžící se dostal i muž bez nohy, který se vydal pokořit věž za pomoci berlí s číslem 100.

Lobodzinski vyrazil na trať s číslem 01 na dresu, což také potvrdil. Po necelých osmi minutách ho nahoře čekal potlesk a on mohl zvednout ruce nad hlavu, i když dosti znaven. Jeho proplétání schodišti skončilo triumfem. „Cítím se skvěle, zlepšil jsem rekord, doufám, že toto pódium si za rok opět zopakuji," zářil Polák, který tu vyhrál i v minulém roce. Stejného výsledku dosáhla i Australanka.

V minulém roce se konal první ročník, kterého se účastnilo 61 běžců z 15 států světa. (Austrálie, Rakousko, Belgie, Brazílie, Bulharsko, Kanada, Španělsko, USA, Francie, Itálie, Nový Zéland, Polsko, Velká Británie, Slovensko a Česko).

V tomto roce šlo už o 100 sportovců, kteří byli namixování takto: 40 elitních atletů, které vybrala komise složená z mezinárodních odborníků, 50 amatérů bylo taženo losem a 10 běžců z organizací, které se předběžně registrovaly.

Reklama

Související témata: