Hlavní obsah

Začíná nemilosrdný boj s časem. Ve hře je 11,5 miliónu!

Zítra, v pátek 20. ledna odstartuje již 18. ročník maratónu v Dubaji. Etiopský vytrvalec Kenenisa Bekele na tiskové konferenci sebevědomě prohlásil, že zaútočí na světový rekord na této distanci svého keňského souputníka Dennise Kimetta. Vzdálenost 42 195 metrů chce zaběhnout lépe než za 2 hodiny, 2 minuty a 57 vteřin. Pokud se mu to podaří, odjede ze Spojených arabských emirátů s kufry plnými dolarů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Běžec Kenenisa Bekele při mítinku Zlatá tretra 2013 v Ostravě.

Článek

Maratón v největším městě Emirátů Dubaji se pyšní přízviskem „nejbohatší maratón světa". Nejrychlejší ženě a nejrychlejšímu muži na své trati vyplatí tento rok 200 000 dolarů. To není všechno. Pokud v Dubaji zaběhnete nejrychlejší čas světa, pořadatelé přidají dalších 250 000 dolarů. Město by se tak po Berlíně, Londýně, Chicagu, Rotterdamu nebo Fukuoce konečně stalo svědkem světového rekordu.

Etiopského závodníka Kenenisu Bekeleho si ještě dobře pamatujeme jako světového rekordmana na tratích pěti a deseti kilometrů, případně půlmaratónu. Pak se chvíli zdálo, že čtyřiatřicetiletý vytrvalec má již nejlepší léta za sebou, když překvapil jako pošťák za nedělního jitra, kdy se z ničeho nic prodral do první pětky nejrychlejších maratónců světa svým výkonem na maratónu v Berlíně s časem 2:03:03. Zatímco předtím doplňoval nejrychlejší pětku právě na páté pozici jeho krajan Haile Gebrselassie, on se zařadil hned na pozici číslo dvě s jen o šest vteřin pomalejším časem než má Kimetto.

Když si uvědomíme, že za sebevědomým prohlášením o rozdrcení světového maratónského rekordu stojí muž, který si už domů přivezl tři zlaté medaile z olympiády, 18 světových titulů a několik světových rekordů k tomu, možná bychom jej neměli brát podobně jako hrdinské průpovídky boxerů předtím, než nastoupí k zápasu do ringu. Možná je Bekeleho prohlášení také součástí nějaké hry, váhu má ale z jeho úst pořádnou.

Dubai Marathon se běhá každoročně v lednu od roku 2000. Na start prvního ročníku se postavilo 120 závodníků. Letos jich Dubai přiláká na 30 000, převážně však na svůj doplňkový závod na 10 kilometrů. Na svůj první rekordní čas závod zatím ještě čeká.

„Maratón vyžaduje dlouhou dobu na rozvoj, potřebujete nabrat zkušenosti," řekl Bekele na tiskové koferenci. „Teď, po dvou letech [po pařížském debutu 2014 s časem 2:05:04] cítím, že jsem opravdovým maratóncem," dodal. „V Dubaji je podobně rovinatá a rychlá trať jako v Berlíně. Myslím si, že tady dokážu běžet rychleji. Mám v plánu zaběhnout světový rekord a pevně v to věřím."

Myslíte si, že Bekele rekord překoná?
Ano.
42,6 %
Ne.
49,4 %
Nejsem si jistý/á.
8 %
Celkem hlasovalo 838 čtenářů.

Reklama

Související témata: