Článek

Raw hamburger s hranolky. Vypadá nádherně, dáte si?
Co vše budete potřebovat na tento zázrak? Nic výjimečného, přesto na konci dostanete překvapení. Trochu bazalky, cukety, sušená rajčata, oregano, cibule, okurka. A to není zdaleka vše.
| Suroviny na placky: |
|---|
| 5 čerstvých rajčat |
| 55 g / 1 šálek sušených rajčat |
| 40 g / ¼ šálku zlatého lněného semínka |
| 2 lžičky sójové omáčky |
| 1 lžičku sušeného oregana |
| 1 lžičku sušené bazalky |
| 40 g / ¼ šálku slunečnicových semínek |
| 40 g / ¼ šálku sezamu |
| Suroviny na burger: |
| 55 g / 1 šálek sušených rajčat |
| 450 g / 3 šálky kešu oříšků |
| 150 g / 1 šálek lněných semínek |
| 1 malou cuketu |
| 2 menší jablka |
| 3 lžíce citronové šťávy |
| hrst bylinek (bazalka, estragon, tymián) |
| pepř |
| Suroviny na oblohu: |
| 1 červenou cibuli |
| 1 salátovou okurku |
| hlávkový salát |
| 1 červenou papriku |
| Suroviny na hranolky: |
| 1 bílou ředkev nebo vodnici |
| 3 lžíce oleje |
| 1 lžičku kurkumy |
Postup:
Sušená rajčata a lněné semínko namočte alespoň na 2 hodiny. Vodu slijte, lněné semínko navíc propláchněte. Umixujte rajčata, poté přidejte sušená namočená rajčátka, lněné semínko, sójovou omáčku, oregano a bazalku. Dobře promixujte na jemnou pastu. Poté přidejte slunečnicová a sezamová semínka a znovu mixujte. Tentokrát by si hmota měla zachovat hrubší texturu.
Vyložte pláty sušičky pečicím papírem a malou naběračkou na něj nanášejte tenká kolečka směsi. Sušte tak dlouho, až jdou placky sloupnout z pečicího papíru. Poté nechte ještě sušit 4 hodiny bez papíru při teplotě 40 °C.
Burgery jsou sice z dalších ořechů, ale suší se podstatně kratší dobu, takže s nimi klidně začněte až v polovině sušení placek. Kešu namočte aspoň na 2 hodiny, slijte vodu a umixujte oříšky se sušenými rajčaty, lněným semínkem, cuketou, jablkem a citronovou šťávou. Hustou lepkavou směs přesuňte do mísy, dochuťte najemno nasekanými čerstvými bylinkami. Na plát vyložený pečicím papírem nanášejte malé placky, které se pěkně vejdou na ty předchozí, rajčato-semínkové. Sušte asi 2 hodiny z každé strany. Pokud máte rádi tužší kousky, můžete samozřejmě sušit déle. To už si ale musíte vyzkoušet sami.
Šťavnaté hranolky
Ještě než skončíte se sušením placek a burgerů, oloupejte ředkev, nakrájejte ji na pravidelné hranolky a promíchejte s olejem a kurkumou. Nechte alespoň hodinu odležet, ať se bílá ředkev zabarví do žluta a natáhne zemitou chuť kurkumy. Spolu s burgerem si pak můžete pochutnat i na šťavnatých hranolcích. Pokud zrovna není sezóna ředkve, nezoufejte a zkuste hranolky z kedlubny. Jde to stejně dobře a křupavě.
Teď už velké finále a kompletace celého díla. Cibuli, okurku a papriku nakrájejte na kolečka. Na talíř položte první sušenou placku, obložte ji salátovým listem. Doprostřed pohodlně usaďte placičku hamburgeru, na ni kolečka cibule, okurky, papriky a vše přiklopte vrchní plackou. Doprovoďte zlatožlutými hranolky. Podávejte na pikniku v trávě a vychutnávejte si spojení živé stravy se svěží přírodou.
Děkujeme vydavatelství Smart Press za možnost využití knihy Raw pro zdraví a krásu.






