Hlavní obsah

Zakousněte se do syrového: raw hamburger s hranolky

Při vyslovení slova hamburger a představení si jeho struktury, má každý poměrně jasno. Obří houska, maso aspoň na palec vysoké, sýr, zelenina a vaše ruce potřísněné stékající šťávou. Stop. Dneska jinak. Úplně jinak. Raw hamburger není žádná náhražka, ale zcela svébytný jedinec s uhrančivým kouzlem osobnosti, do kterého se s radostí zahryznete.

Foto: Archiv: Smart Press

Raw hamburger s hranolky. Vypadá nádherně, dáte si?

Článek
Fotogalerie

Co vše budete potřebovat na tento zázrak? Nic výjimečného, přesto na konci dostanete překvapení. Trochu bazalky, cukety, sušená rajčata, oregano, cibule, okurka. A to není zdaleka vše.

Suroviny na placky:
5 čerstvých rajčat
55 g / 1 šálek sušených rajčat
40 g / ¼ šálku zlatého lněného semínka
2 lžičky sójové omáčky
1 lžičku sušeného oregana
1 lžičku sušené bazalky
40 g / ¼ šálku slunečnicových semínek
40 g / ¼ šálku sezamu
Suroviny na burger:
55 g / 1 šálek sušených rajčat
450 g / 3 šálky kešu oříšků
150 g / 1 šálek lněných semínek
1 malou cuketu
2 menší jablka
3 lžíce citronové šťávy
hrst bylinek (bazalka, estragon, tymián)
pepř
Suroviny na oblohu:
1 červenou cibuli
1 salátovou okurku
hlávkový salát
1 červenou papriku
Suroviny na hranolky:
1 bílou ředkev nebo vodnici
3 lžíce oleje
1 lžičku kurkumy

Postup:

Sušená rajčata a lněné semínko namočte alespoň na 2 hodiny. Vodu slijte, lněné semínko navíc propláchněte. Umixujte rajčata, poté přidejte sušená namočená rajčátka, lněné semínko, sójovou omáčku, oregano a bazalku. Dobře promixujte na jemnou pastu. Poté přidejte slunečnicová a sezamová semínka a znovu mixujte. Tentokrát by si hmota měla zachovat hrubší texturu.

Vyložte pláty sušičky pečicím papírem a malou naběračkou na něj nanášejte tenká kolečka směsi. Sušte tak dlouho, až jdou placky sloupnout z pečicího papíru. Poté nechte ještě sušit 4 hodiny bez papíru při teplotě 40 °C.

Burgery jsou sice z dalších ořechů, ale suší se podstatně kratší dobu, takže s nimi klidně začněte až v polovině sušení placek. Kešu namočte aspoň na 2 hodiny, slijte vodu a umixujte oříšky se sušenými rajčaty, lněným semínkem, cuketou, jablkem a citronovou šťávou. Hustou lepkavou směs přesuňte do mísy, dochuťte najemno nasekanými čerstvými bylinkami. Na plát vyložený pečicím papírem nanášejte malé placky, které se pěkně vejdou na ty předchozí, rajčato-semínkové. Sušte asi 2 hodiny z každé strany. Pokud máte rádi tužší kousky, můžete samozřejmě sušit déle. To už si ale musíte vyzkoušet sami.

Šťavnaté hranolky

Ještě než skončíte se sušením placek a burgerů, oloupejte ředkev, nakrájejte ji na pravidelné hranolky a promíchejte s olejem a kurkumou. Nechte alespoň hodinu odležet, ať se bílá ředkev zabarví do žluta a natáhne zemitou chuť kurkumy. Spolu s burgerem si pak můžete pochutnat i na šťavnatých hranolcích. Pokud zrovna není sezóna ředkve, nezoufejte a zkuste hranolky z kedlubny. Jde to stejně dobře a křupavě.

Teď už velké finále a kompletace celého díla. Cibuli, okurku a papriku nakrájejte na kolečka. Na talíř položte první sušenou placku, obložte ji salátovým listem. Doprostřed pohodlně usaďte placičku hamburgeru, na ni kolečka cibule, okurky, papriky a vše přiklopte vrchní plackou. Doprovoďte zlatožlutými hranolky. Podávejte na pikniku v trávě a vychutnávejte si spojení živé stravy se svěží přírodou.

Děkujeme vydavatelství Smart Press za možnost využití knihy Raw pro zdraví a krásu.

MOHLI JSTE ČÍST:

Reklama

Související témata: