Hlavní obsah

Zázrak? Sluchátka dopomohou rychleji k lepším výkonům

Praha

Chcete trénovat ještě lépe, ještě efektivněji, dosahovat ještě lepších výsledků, a to v kratším čase, než by bylo jinak možné? To všechno vám slíbí firma vyrábějící kouzelná sluchátka. Ne, ne, není to utržené sluchátko z Macha a Šebestové, z něhož by se po vyslovení jakkoli bláznivého přání ozývalo: „Ale ovšem!“ Jde o sluchátka sportovně-hudební a novou technologii takzvaného neuroprimingu.

Foto: facebook Halo Neuroscience

Skrývá se budoucnost sportu a hudby v nových sluchátcích?

Článek

Laicky řečeno jde o sluchátka, která vám specifickým způsobem budou elektricky stimulovat mozek během cvičení, aby se nervové dráhy mezi mozkem a svaly ještě více posílily a pracovaly ještě efektivněji. (A ne, ani při poruše by se elektrická sluchátka neměla proměnit v elektrickou popravčí helmu z filmu Zelená míle.) Téměř standardně vypadající bezdrátová sluchátka v cirkum-aurálním provedení (uzavřená, pokrývající celé ucho) mají most z vnitřní strany vylepšený třemi panýlky s poněkud fakírsky vyhlížejícími trnovitými výstupky.

Právě tyto výstupky zprostředkovávají přímou komunikaci mezi technikou a vaším mozkem. Optimalizace propojení dvojice mozek-sval vychází z přesvědčení, že dobrý sportovec musí mít jednak silné a fit svaly a jednak jejich výborné propojení s řídícím střediskem, totiž mozkem. Samotný sval bez příslušných povelů nebude pracovat správně, respektive nebude pracovat vůbec. Aby zabíral na hranici svých možností, musí být vycizelovaná i jeho spojení s mozkem.

Dobrodiní sluchátek Halo Sport pocítíte tak, že je nasadíte jako svá zcela běžná sluchátka, pustíte si do nich svou oblíbenou muziku a prvních 20 minut strávíte rozehříváním a přípravou na sportovní výkon. Právě v těchto prvních 20 minutách probíhá onen neuropriming (neurologická příprava) pomocí dodávané aplikace na mobilní telefon. K dispozici je hned deset úrovní intenzity. Stimulace mozku probíhá téměř neznatelně, neměli byste zaznamenat žádné nestandardní projevy oproti běžným sluchátkům. Pouze někdy může dojít k většímu prohřátí pokožky hlavy.

Po zahřátí svalů v první dvacetiminutovce se pak sportovci mají oddávat běžnému tréninku. Sluchátka mohou odložit nebo používat dále jako jakákoli jiná. V mozku by měla na zhruba hodinu nastat fáze „hyperplasticity", kdy by měl mít mozek zvýšenou schopnost učit se a adaptovat na trénink (zdokonalovat nervová propojení). Takto by mělo být možné dosahovat lepších výsledků v rychlejším čase. Sluchátka jsou doporučená pro všechny s věkem od 18 let výše a pozitivních účinků neuroprimingu mohou kromě sportovců, běžců, golfistů, crossfiterů využívat například i hudebníci. Ještě pořád máte nějaké výmluvy, proč konečně nezaběhnout maratón pod tři hodiny a ještě se u toho nenaučit hrát třeba na housle?

Reklama