Hlavní obsah

Co narvat do uší? aneb Běháme se sluchátky, ale muzika v nich není

Kralupy nad Vltavou

Plnotučný běžecký trénink se každý týden neobejde také bez jednoho dlouhého běhu, long runu. Na to, jak má být dlouhý, nebo jakou rychlostí by jej měl ten který běžec absolvovat, je poněkud více názorů. Jsou i tací, kteří dlouhý běh ve svém tréninku vlastně vůbec nepotřebují. Pokud už ale patříte mezi „longrunisty“, bude vás určitě zajímat, jak si onen delší a pomalejší běh ještě více užít.

Foto: www.vvmusicshop.cz

Emil Zátopek, legendární československý běžec.

Článek

Určitě také bude záležet na tom, kde své dlouhé kilometry nabíháte ‒ zda v přírodě za zpěvu okrasného ptactva, či na oválu někde uprostřed industriální zóny velkoměsta, případně na běžeckém páse v hlubinách poněkud zatuchlé posilovny. I běžci v nádherné přírodě občas zatouží po dalším rozptýlení, o těch dalších už snad ani nemusíme mluvit... zkrátka někdy nás přepadne taková touha nacpat si do uší nějaká pořádná sluchadla, ponořit se do jiného světa a zapomenout na dřinu všedního tréninku.

Hudba, ať už hlasitá, řízná, zvonící těžkými kovy (heavy metal), nebo jemná, kolébající až trochu uspávající (new age), ale časem také omrzí. Co s tím?

Lidský pokrok nezastavíš a v některých věcech je to i dobře. Třeba zrovna v knižním oboru. A tak se teď můžeme oddávat nejen reprodukované hudbě, ale také mnoha významným dílům české i světové literatury, kterou pro nás namluvili mistři a mistryně slova. Zkoušeli jste už někdy knihy v mp3?

Letmým pohledem do své audiotéky zjišťuji, že jsem už „přeběhal" přes 30 audioknih. Některé byly vynikající, některé alespoň dobré. O ty své nejoblíbenější, k nimž se se zálibou někdy i vracím, bych se s vámi rád podělil:

Born to Run - Zrozeni k běhu

Přelomová kniha Christophera McDougalla, které sice chvíli trvá, než se dostane k jádru věci, ale pak to ‒ i přes určité nejasnosti a zkreslení oproti realitě ‒ stojí za to. Knihu, která svého času řádně zahýbala běžeckým průmyslem, excelentně namluvil Jaroslav Dušek a vy za pár stokorun získáte téměř 13 hodin světové běžecké inspirace.

Emil Běžec

Když už jsme u té vpravdě běžecké literatury, uniknout by vám neměla ani audiokniha z pera Pavla Kosatíka zachycující Zátopka nejen při tréninku či taktických úvahách před rozhodujícími boji na atletickém oválu. Hlas představitele mnoha filmových – a někdy dosti narušených – hrdinů Ivan Trojan dodá dílu na váze i kouzlu. Ve více jak čtyřech hodinách poslechu se můžete těšit i na autentické nahrávky samotného Zátopka. Předvede vám některé ze svých úvah, ale třeba také zpěv slováckých lidovek.

Denik Ostravaka 3

Asi nejznámější a vlastně zcela anonymní obyvatel Ostravy a zároveň autor mnoha velice vtipných zamyšlení či jen popisů svého rázovitého života si získal mnoho obdivovatelek a obdivovatelů. Dodnes však zcela záměrně nevystoupil z anonymity, a to i přesto, že za své dílo přebíral několik cen. Audionahrávky zatím pokrývají pouze malou část Ostravákova opusu, přesto ale stojí za to. Svižnou hodinku „dřistu" namluvil známý písničkář Pavel Dobeš, takže je vcelku jistota, že při běhu zaposilujete na bránici a další svaly jádra. Při poslechu Deniku si budete jistí, že „s vami idě Syla".

Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

Vzhledem k tomu, že se na vlně tohoto fenoménu nevezu ani zdaleka sám, hrdě a bez ostychu se přiznám také k poslechu tak pokleslé literatury, jakou je detektivka. Stoletý stařík je vlastně jen takovým prvním dílem jakési dějově neprovázané série Jonase Jonassona ze Švédska. Možná i vy společně se stoletým staříkem zatoužíte udělat něco šíleného. A třeba právě teď, navzdory všem okolnostem, předpokladům či samotné přírodě. A za skvělého přednesu Martina Stránského (mimochodem patrona sportovců na vozíku z SKV Praha) také vylezete z okna a zmizíte na startu nějakého maratonu...

Padrino Krejčíř

A pokud při svých longrunech spíše usínáte a potřebujete udržovat zvýšenou hladinu adrenalinu v krvi, pusťte si některý díl z rozsáhlé trilogie investigativce Jaroslava Kmenty. Na výběr je Gangster, Žralok nebo Afričan. A rozsah od 9 do 17 hodin poslechu nabitého informacemi, jak se věci v této republice skutečně odehrávají – za našeho sveřepého důvěřování principům zastupitelské demokracie. U mne osobně Kmentovy zápisky výborně zabírají hlavně v situacích, kdy se snažím udržovat rychlejší průměry na kilometr. A dokonalý hlas Pavla Rímského (ano, to je ten, jehož ústy promlouvá český Rambo) sem prostě sedne jako tamto na tamto, však víte!

Posloucháte při běhu také audioknihy?
Ano.
22,8 %
Ne.
58,6 %
Uvažuji o tom.
18,6 %
Celkem hlasovalo 237 čtenářů.

Reklama