Hlavní obsah

Zemřela Harriette, světová rekordmanka, žena popírající svůj věk

Charlotte

Harriette Thompsonovou si svět bude pamatovat jako nejstarší ženu v historii sportu, která dokázala uběhnout maraton. Stařenka přitom musela během života třikrát bojovat s rakovinou a s běháním maratonů začala teprve ve svých 76 letech.

Foto: Profimedia.cz

Běh možná nepřidá životu další dny, ale určitě přidá život těm zbývajícím dnům. (ilustrační foto)

Článek

Babička jedenácti vnoučat se stala miláčkem médií v roce 2015, kdy svým překonáním trati San Diego Rock 'n' Roll Marathon nastavila nový světový rekord. Fialové šortky s bílými legínami tenkrát ještě zakrývaly obvazy po drastické terapii ozařováním.

Sama Harriette ovšem zůstávala skromná. „Nepovažuji se za nikoho speciálního," řekla tehdy novinářům. „Všechen ten humbuk je kvůli mému věku, ale já nemusela udělat nic jiného než zestárnout," smála se tehdy.

Svých prvních 42 kilometrů běžela Harriette ve věku 76 let a od té doby pokračovala ve své maratonské kariéře po dlouhých 16 let. I poté v běhání pokračovala a zdolávala alespoň půlmaratonské tratě. Také zde se stala nejstarší ženou světa, rekordmankou. Zemřela ve věku 94 na zdravotní komplikace po pádu ze schodů. Právě přivážela dárky do domova důchodců, když škobrtla a zřítila se z dlouhého schodiště, zlomila si obě nohy v krčku a udeřila se silně do hlavy.

Harriette vždy myslela také na ostatní. Svou popularitu se také snažila přetavit na pomoc potřebným. Pro neziskovou organizaci Leukemia & Lymphoma Society získala více než 100 000 dolarů (2,2 miliónu korun), z toho 12 000 (téměř 300 000) jen letos.

Reklama

Související témata: