Hlavní obsah

Zima ve znamení běžeckých objemů, pilování techniky a doplňkových sportů – 2. část

Praha

Proč je nutné kompenzovat? Běh a chůze jsou nejpřirozenějším způsobem pohybu pro člověka. Proč ale poměrně často přináší potíže? Faktorů je několik. Jednak je to náš způsob života. Většinu dne sedíme za počítačem a pak chceme, aby svaly, šlachy a klouby byly připravené k našemu, občas bezhlavému sportovnímu výkonu. Dál je to také náš vklad od generací předchozích, ale také i náš základ koordinace, který jsme si vytvořili v raném dětství a který si s sebou neseme celý život. Bohužel tyto dispozice a prvotní nastartování motoriky nebývají ideální. Respektive, téměř nikdo je nemáme ideální. Proč tomu tak je?

Foto: asics.com

Makat, běhat, nebo raději oboje?

Článek

Kompenzační sporty pro běžce

Možná jsme evolučně stále ještě mladí a velmi nedokonalí. Dále si s časem hromadíme různá zranění a přetížení, která, i když už o nich nevíme, v těle většinou uložené jsou a časem se ozvou. Podtrženo a sečteno, naše těla mají určité odchylky a slabá místa. Jednotvárnou, stereotypní zátěží, při které používáme pohybový systém stále stejným způsobem, stoupá riziko přetížení nejslabšího článku řetězce. Pokud pohybovou aktivitu měníme, zatěžujeme tělo jiným způsobem, svaly musí pracovat v různých polohách a koordinaci, snižujeme riziko místního přetížení, či ho minimálně oddálíme.

Proto je vhodné, ne-li nutné pohybovat se pestře. Díky tomu si naše odchylky v držení a pohybových stereotypech neposilujeme tolik, jako kdybychom trénovali sport jeden. Stejně tak i to, že se věnujeme i jiné aktivitě, nad kterou musíme přemýšlet a pilovat techniku a hledáme nejefektivnější způsob pohybu, tak si i velice dobře rozvíjíme vnímání vlastního těla.

Vhodné kompenzační aktivity

Běh je zátěž ve vertikále, navíc s dopady na zem. Vhodná kompenzační aktivita by měla pohybový systém zatěžovat jinak, tedy ne ve vertikále.

Plavání je pohyb v prostředí, ve kterém je omezen vliv gravitace na tělo. Jsou vyloučeny jakékoli nárazy, pohyb vpřed zajišťují hlavně paže. Zdravotní efekty plavání se ovšem výrazně přeceňují. Plavání se nedá rozhodně považovat za univerzálně zdravý sport. Často je tomu právě naopak. Pouze při slušné technice to může být dobrá kompenzace pro běžce. I v plavání je potřeba dobré zpevnění centra těla. Nejvhodnějším plaveckým stylem, co se týká zdravotních přínosů, je znak. Pohybem paží vzad se napřimujete v hrudní páteři a paže používáte opačně než při většině jiných pohybových úkonů.

Dalším vhodným stylem je kraul. U něj je zásadní mimo jiné, zda dýcháte symetricky na obě strany. Pokud vám jde při plavání lépe se nadechovat pod jednou rukou, a tu stále preferujete, tělo na tuto asymetrii poměrně rychle reaguje, a to tak, že si vytvoříte, či prohloubíte asymetrii svého těla (nejčastěji skoliózu páteře). Páteř pak bude rotovat na jednu stranu hůře, na druhou lépe, změní se postavení lopatek a může to mít za následek třeba bolest krční nebo hrudní páteře anebo tato asymetrie povede v běhu k bolesti Achillovy šlachy. Tělo je velmi tvárné a odchylky na jednom konci se mohou projevit na konci druhém.

◊ Cyklistika je dobrým doplňkem či dočasnou náhražkou běhu, když např. zranění nedovolí běhat. Jízdou na kole si sice asi moc nebudete korigovat asymetrie, může ale pomoci rozvíjet vytrvalost, když vám vaše limity nedovolí výhradně jen běhat. To je třeba v případě, kdy trpíte nějakým vracejícím se zraněním či přetížením. Cyklistika, i když se to nezdá, je také náročná na techniku a na vhodné nastavení geometrie kola. Kolo vám prostě musí sedět, jinak je to na něm neúměrná dřina. Technikou je myšlen způsob, jak na kole sedíte, jak točíte nohama a jak kolo ovládáte. Na dobře postaveném kole je možné mít většinu váhy na sedle. Ruce by neměly vůbec sloužit k opoře, zkuste si představit, že byste se za jízdy pustili rukama a přitom nezměnili posed, tedy nenarovnali záda.

◊ Běh na lyžích je prakticky zimní variantou běhu. Lépe ale než běh rozvíjí vytrvalost, protože se při něm zapojují prakticky všechny svaly těla. Je to sice pohyb ve vertikále, ale s vyloučením nárazů. Tento sport je jedním z nejideálnějších, ovšem opět při zvládnutí dobré techniky.

Jóga je vhodná pro běžce a obecně pro jedince, kteří jsou spíše tužší. Bohužel ji spíše vyhledávají hypermobilní, tedy ti, kteří mají vrozeně flexibilitu nadměrně velkou. Jóga je velmi široký pojem, ale obecně je to cvičení, které rozvíjí pružnost, flexibilitu a sílu. Pracuje s dechem a koncentrací na tělo, čímž pomáhá zlepšovat uvědomění si těla a tím zlepšit koordinaci pohybu třeba i při běhu.

Lezení je komplexní, silový sport. Přirozenost tomuto sportu rozhodně nelze upřít. Učí navíc dobrému tělesnému uvědomění. Pozor ale na přetížené ruce a ramena.

◊ Funkční trénink, TRX, Kettlebell a podobná cvičení mají za cíl rozvíjet sílu v přirozených polohách a úkonech. Tato cvičení se tváří jako velmi přínosná, ovšem ne vždy tomu tak doopravdy je.

Tento seriál pro vás připravujeme ve spolupráci s BeBalanced.cz.

Reklama

Související témata: