Hlavní obsah

Žít lze i v důchodu. Americký pár to dokazuje navzdory chorobám

Montgomery

Pár, jemuž do osmdesátky zbývá pouhý jeden rok, se rozhodl přichystat sobě a své rodině malé sportovní překvapení. Své čtyři děti a jedenáct vnoučat sezval do místa cíle pětikilometrového závodu. Sami důchodci měli v plánu poprvé v životě do takového cíle doběhnout.

Foto: Profimedia.cz

Pohyb, fyzická aktivita vnáší více života i do pozdnějších let. (ilustrační foto)

Článek

„Naší rodině jsme nic neřekli, chtěli jsme, aby to pro ně bylo překvapení," říká Ruth Willmanová. „Každý den jsme trénovali, chodili jsme mnoho mil. Začali jsme od jedné a postupně přidávali," doplňuje její manžel Allan. Barnyard Dash 5K byl jejich prvním běžeckým závodem v životě. A z jeho cíle si neodnášeli pouze dobrý pocit.

Domů si Ruth a Allan Willmanovi kromě účastnických medailí přinesli ještě něco navíc. Oba totiž zvítězili ve své věkové kategorii. „Celkově mě ale Ruth o trochu předběhla," hlásil poté v cíli uznale Allan. A kde našli staříci inspiraci? U svých dětí a vnoučat, všichni se totiž věnují atletice. Pro samotného Allana se stalo cvičení a pohybové aktivity velkým tématem. Před nedávnem mu totiž byla diagnostikována Parkinsonova choroba. To pro něj bylo velkou motivací být každý den venku a hýbat se. A pětikilometrový závod se jevil jako logické pokračování.

Manželský pár začlenil do svého každodenního programu také lehčí cvičení s činkami a protahování. Všechno to přispívá ke zlepšování Allanova stavu. „Cítím se dost dobře," říká on sám. „Ověřil jsem si, že cvičení mi skutečně pomáhá, posiluje mne."

Dvojice zkrátka umí žít i ve starobním důchodu. To dosvědčují i jejich další kroky po závodech: Ve zdejší restauraci si aktivní důchodci objednali „snídani pro vítěze", která v jejich případě sestávala z čokoládových donutů. Jen co vstoupili do restaurace, celé osazenstvo povstalo a začalo tleskat. Od dětí dostal pár později také knihu naplněnou jejich fotografiemi ze závodu. Prarodiče tak chtějí v běhání pokračovat a přidat k fotografiím ještě spoustu dalších.

Reklama