Hlavní obsah

Zlepšete imunitu, urychlete regeneraci! Postarejte se o svou lymfu

René KujanSport.cz

Víte, že kromě krevních cév máte v těle i soustavu cév mízních rozvádějících po těle takzvanou lymfu? A že pohyb této lymfy udržuje téměř výhradně pohyb svalstva? Také proto je pohyb pro nás žádoucí a pro náš život nezbytný. Lidské tělo je tak v tomto směru podobné žralokovi, parybě, která se také musí neustále hýbat, aby nezahynula. U ní je to sice z důvodu okysličování, dýchání, ale přeci už velký Sokol Tyrš pravil: „Kde stanutí, tam smrt!“

Foto: Profimedia.cz

Lymfatický systém sportovce také potřebuje cílenou péči.

Článek

Nevím, zda měl Miroslav Tyrš nějaké informace o lymfatickém systému. Byl to sice doktor, ale v oboru kunsthistorie. Současný člověk si už většinou je své lymfy vědom a dělá i aktivní kroky k tomu, aby ji správně udržoval v pohybu.

Průměrný dospělý má v těle okolo deseti litrů tkáňového moku. A míza je vlastně nadbytečný tkáňový mok pohybující se soustavou mízních cév a uzlin. Z krve a do krve se dostává na konci kapilár díky rozdílu tlaků. Proudící míza uvnitř soustavy se filtruje v mízních uzlinách, v nichž se jednak odstraňují škodlivé látky a ničí bakterie, jednak v nich vznikají bílé krvinky odpovědné za imunitu.

Mízní systém reguluje objem tekutin vnitřního prostředí těla a zároveň hraje centrální úlohu na úrovni obranyschopnosti organismu. Lymfa téměř neobsahuje bílkoviny, její složení se však liší podle toho, kde vznikala. Například lymfa proudící z trávicího ústrojí je bohatá na tuky vstřebané z potravy. Pokud snížíme nebo dokonce zcela znemožníme tělesný pohyb, dochází neodvratně k otokům. Bez pohybu nepracuje lymfatický systém správně a nedokáže pružně reagovat na změny objemů tekutin ve vnitřním a vnějším tělesném prostředí.

Naopak dostatečný pohyb napomáhá nejen správnému fungování imunity, ale i regeneraci a jejímu urychlení. Spousta profesionálních sportovců si je toho vědoma a podporuje svůj lymfatický systém takzvanou lymfodrenáží. Ta může vzdáleně připomínat masáž, její principy jsou ale odlišné. Jejím hlavním úkolem je řízenými pohyby podpořit oběh lymfy a tím napomoci urychlené regeneraci, což je pro vrcholové sportovce klíčové.

Lymfodrenáž se provádí buďto manuálně, nebo existují i sofistikované přístroje. Automatickou lymfodrenáž nabízejí například speciální návleky na nohy, které úkon provádějí pomocí postupného nafukování a upouštění vzduchových polštářků po celé délce nohou. Takové přístroje jsou ovládány elektronicky a máte na výběr bezpočet různých programů a intenzit ošetření. Jejich cena se také v přepočtu pohybuje na úrovni 25 000 korun. Taková podpora funkce lymfatického systému je vhodná pro každého, kdo nemá žádnou srdeční vadu nebo potíže s trombózami. Přiměřený pohyb na čerstvém vzduchu tak zůstává nejlepším podpůrným prostředkem nejen mízního systému, ale i celého člověka.

Reklama