Hlavní obsah

Zloděje vehnal do náruče policie. Svůj trénink skvěle zužitkoval

Houston

Ne každý umí své maratónské zkušenosti využít tak dobře jako Morgan Scoville z amerického Texasu. Už při svých prvních trénincích snil o tom, jak běhá za dobro a prohání zlo. To bylo jednou z jeho motivací. Jako by snad tušil, že jednou bude jeho běh užitečný i místní policii.

Foto: Profimedia.cz

Texaské policii tentokrát pomohl běžec v tréninku. (ilustrační foto)

Článek

Šestatřicetiletý vytrvalec měl za sebou zhruba dvě desítky maratónů, když jeho běh dostal další rozměr. Stal se prodlouženou rukou ramena zákona. Morgan byl zrovna na svém pravidelném pětimílovém výběhu v místním parku, když se znenadání stal svědkem strašlivé dopravní nehody.

Běžec právě absolvoval svou první míli, když asi dvacet metrů od něj obrovské SUV prudce narazilo do malého vozu Hyundai. SUV sešrotovalo malé auto a odrazilo se od něj na sloup telefonního vedení. Maratónec byl v první vteřině naprosto v šoku, byl přesvědčený, že v malém vozu nemohl nikdo přežít. Velkého překvapení se dočkal, když z SUV vyskočili dva muži a začali utíkat z místa nehody.

Jeho instinkt lovce okamžitě sepnul příslušné obvody. Už v běhu stačil křiknout na další svědky nehody, ať zavolají policii a vysvětlí jim situaci, on bude viníky nehody pronásledovat. „Okamžitě jsem si uvědomil, že tohle jsou ‚bad guys'. Vědí, že udělali něco špatně a chtějí se zdekovat. Nechtěl jsem dovolit, aby jim to prošlo," vylíčil běžec později novinářům.

Scoville si byl velmi jistý, že za oběma muži dokáže běžet, jak dlouho bude potřeba. Jeho dlouholetý trénink se začínal vyplácet. Netrvalo však ani půl míle, když se k pronásledovateli připojil policejní vrtulník a další hlídky ve vozech. Jeden z mužů byl okamžitě zpacifikován, druhého se podařilo zadržet jen o chvíli později. Kromě jiného vyšlo najevo, že pobertové SUV o den dříve ukradli.

„Policejní ředitel přišel, potřásl mi rukou a děkoval, že jsem jeho oddělení ušetřil spousty času i peněz," popsal později události běžec-hrdina. Scoville se ihned vrátil k místu nehody, aby zjistil, co se stalo s lidmi z vozu Hyundai. Ke svému velkému překvapení oba lidi tvořící jeho posádku našel sedět nedaleko místa nehody bez jediného zranění. „Nemůžu uvěřit, že jste naživu!" řekl prý muži a objal ho.

Scoville nedlouho před incidentem absolvoval bezpečnostní školení v souvislosti s možností ostré střelby na veřejnosti, kde jej učili, jak v nebezpečných situacích správně reagovat. „Musíte myslet a jen tak nepostávat," nabízí chrabrý běžec univerzální návod pro ostatní.

Jak byste reagovali na podobnou situaci?
Stejně, snažil/a bych se zadržet podezřelé.
14,6 %
Snažil/a bych se nejdříve pomoci zraněným.
61 %
Dělal/a bych jakoby nic.
7,3 %
Řešil/a bych to okamžitým opuštěním scény.
0 %
Nevím, těžko říci.
17,1 %
Celkem hlasovalo 41 čtenářů.

Reklama

Související témata: