Hlavní obsah

Znáte běžecké tratě ve vašem okolí? Máme pro vás 10 možností

Praha

Máte svůj vyhlédnutý okruh? Nebo běháte tam, kde vám to čas a místo bydliště dovolí? Možná to znáte, i sebeoblíbenější okruh a trasy v okolí bydliště se časem „oběhají“ a začnou nudit. Chcete-li, aby pro vás bylo běhání stále zábavou, je třeba trochu plánovat.

Foto: Icebreaker.com

Vybíháme!

Článek

Běhat se dá prakticky kdekoliv – po lesní cestě, asfaltové silnici, štěrku či kamenitém terénu. Měli byste se zamyslet nad tím, v jakém terénu vám běhání nejvíce vyhovuje, také zda preferujete spíš samotu, nebo se chcete potkávat s lidmi. Rozmyslete si, zda je pro vás lepší rovina nebo zvládnete i kopce.

Znáte běžecké trasy ve vašem okolí?

Praha

Běžecké trasy najdete v okolí Hostivařské přehrady a Divoké Šárky, taky v Ďáblicích, Oboře Hvězda, Kunratickém lese, na Petříně a ve Stromovce nebo na Letné.

Houšťka

Rádi byste vyrazili po stopách československé legendy Emila Zátopka? Tréninkové místo fenomenálního běžce nabízí v Houšťce u Staré Boleslavi tři okruhy - 1km, 3km, 5km. Trasy lze i kombinovat.

Jizerské hory

Nabízejí různé alternativy – pro slabší běžce jsou tu snazší trasy kolem jabloneckých přehrad, ti zdatnější pak mohou zdolávat hřebeny Jizerských hor. Najdete tu například celou řadu rozhleden, které mohou posloužit jako cíl.

Karlštejn

Trasy kolem hradu Karlštejn jsou vhodné pro ty, kteří milují kopce. Při výběhu ze Srbska přes Mokřinku a Vonoklasy do Černošic zdoláte celkové převýšení 400 metrů.

Jižní Čechy

Mezi Českými Budějovicemi a Pískem je běžeckých tras celá řada. Běh v malebné krajině kolem rybníků je opravdovým zážitkem. Díky podrobnému turistickému značení můžete trasu detailně naplánovat.

Děčínské skály

Po levém břehu Labe klidně doběhnete až do Německa. I tady se můžete kochat překrásnou přírodou. A pokud vám náhodou dojde dech, občerstvovacích zastávek je tu víc než dost.

Beskydy

Výzva pro náročné běžce – ti si tu užijí opravdu náročný kopcovitý terén, třeba v okolí vodní nádrže Šance. Vyrazit můžete třeba ze Starých Hamrů. Raději s sebou vezměte podrobnou mapu.

Podyjí

Využít můžete pěší i cyklistické trasy. Na české straně Podyjí je vyznačeno tradičním pásovým značením Klubu českých turistů 76 kilometrů pěších tras a 68 pro cyklisty. Jsou voleny tak, abyste se seznámili s přírodou mezinárodně chráněného území na řece Dyji.

Slavkovský les

Proběhnout se můžete například na trase Bečov nad Teplou – Prameny, která měří téměř jedenáct kilometrů, středně náročná je i trať Loket nad Ohří – Karlovy Vary nebo v okolí Lázní Kynžvart.

Jeseník

V okolí lázní Jeseník najdete mnoho zajímavých tras. Pokud se rozhodnete běžet třeba na Praděd, dobře si přeměřte vzdálenost. Masiv Pradědu je rozlehlý a při běhu budete mít pocit, jako by se vám hora vzdalovala.

Až budete hledat trasu, na kterou se vydáte, vyhněte se prudkému stoupání hned po startu – nesvědčí to vašemu tělu, které ještě není zahřáté. Oblíbené jsou díky malému převýšení cesty podél řek na jejich středním a dolním toku, navíc je tu velmi příjemný vzduch.

Tak co? Máte vybráno?

Reklama