Hlavní obsah

Znáte ho? Začal jako dítě na farmě, dnes vévodí světovým tabulkám

Praha

Veteránské soutěže v atletice mají svoji zářivou hvězdu. Sice je starší, ale výkony mají své kouzlo, alespoň na druhém konci světa. Eric de Lautour má pětadevadesát let a tento válečný veterán si vede stále skvěle, se stejnou bravurou jako kdysi na vojenských misích. Naposledy zářil minulý měsíc na mistrovství Oceánie. Tam si užil stupně vítězů do sytosti, vystoupal také na vrchol světových žebříčků.

Foto: nzherald.co.nz

Eriku de Lautourovi je pětadevadesát, medailí má ve své sbírce požehnaně

Článek

Tento běžec zabodoval v pěti disciplínách ve čtyřech dnech: 100 metrů zaběhl za 28,35 sekundy, 200 metrů (59,96), 400 metrů (2 minuty a 44 sekund), 800 metrů (6 minut a 29 sekund), 1500 metrů (14 minut a 6 sekund).

Patří mu první místo na světě na distancích 800 a 1500 metrů, na 400 a 200 metrech mu náleží třetí příčka, na stovce je ve své věkové kategorii čtvrtý. Ale pět žebříčků, které zahrnují jen běžce Oceánie a Nového Zélandu, mají jen jednoho vládce, je to právě on.

Není divu, že po skončení závodů měl tento atlet dobrou náladu. „Čím jsem starší, tím ze sebe víc dostanu. Soupeři mají špatný zvyk - uvadat," citoval běžce novozélandský server nzherald.co.nz.

Vše začalo na farmě

Tento muž i přes svůj věk má jasno. Déšť, slunce a pan De Lautour přesto chodí nejméně čtyřikrát týdně běhat, dává si hodinku kolem svého domu. Má rád výzvy, proto se snaží ukázat, že věk 95 let nemusí být konec.

Jeho vášeň ke sportu se rodila, když vyrůstal jako dítě na farmě. „Tehdy byl nejrychlejší způsob běhat kolem," vysvětlil své treninkové počátky muž, který bojoval na frontách v severní Africe během druhé světové války, poté byl vyslán také do Itálie.

„Neuvědomoval jsem si, že jsem rychlý běžec, dokud jsem nebyl jako voják na soustředění v Egyptě. Tam bylo možno hrát fotbal, dělat další sporty a běhat. Tak jsem začal běhat. Byli tam dobří běžci, ale neměl jsem problém držet s nimi krok."

Hodně lidí zajímá, jak si v takovém věku udržuje vitalitu a stále chuť sportovat. Eric de Lautour nemá žádné tajemství, jen se drží tohoto: „Jezte pomalu, pracujte a běhejte tvrdě a nebojte se," pronesl na závěr muž, u jehož data narození svítí ročník 1920!

Reklama

Související témata: