Hlavní obsah

Bojkot? Nizozemská boxerka navzdory němu vyrazila na MS

Nizozemská boxerka Megan de Clerová se rozhodla startovat na mistrovství světa v Dillí, přestože její země patří mezi jedenáct států, které šampionát bojkotují. Na slavnostním zahájení se stříbrná medailistka z loňského mistrovství světa kadetek představila s vlajkou mezinárodní federace IBA a v prvním kole soutěže do 63 kg porazila Nilufar Bobojorovovou z Tádžikistánu. V pavouku figuruje bez vlajky, ale jako reprezentantka Nizozemska.

Foto: Anushree Fadnavis, Reuters

Dějiště MS v Dillí. Ilustrační foto.

Článek

"Megan de Clerová a její trenér vyjádřili přání zúčastnit se jako jednotlivec pod neutrální vlajkou, ale pod jménem Nizozemska, a IBA tomuto požadavku vyhověla," uvedla IBA v prohlášení pro agenturu Reuters. Podle ní má neoficiální nizozemská výprava v Dillí šest členů.

Bojkot šampionátu vyhlásilo jedenáct zemí včetně Česka kvůli tomu, že IBA loni na podzim povolila ruským a běloruským boxerům a boxerkám startovat v mezinárodních soutěžích pod státními vlajkami. Ve většině sportů nesmí Rusové a Bělorusové kvůli invazi na Ukrajinu soutěžit vůbec.

"Je vidět, že sportovci se nepodílí na těchto politických rozhodnutích a jejich hlavním cílem je soutěžit s těmi nejlepšími. Boxeři jsou srdcem IBA a my nedovolíme, aby se jim ubližovalo," uvedla IBA, která nabídla boxerům ze zemí bojkotujících MS finanční pomoc, aby je přesvědčila k cestě do Dillí.

Šéfa nizozemského boxu Borise van der Vorsta krok De Clerové naštval a žádá od IBA vysvětlení. "Máme za to, že její přihlášení na mistrovství světa porušuje technická a soutěžní pravidla. Také to považujeme za podkopávání autority a nezávislosti Nizozemské boxerské federace s širšími dopady pro celý sport," řekl serveru insidethegames. Van der Vorst se chtěl loni utkat s kontroverzním ruským podnikatelem Umarem Kremljovem o funkci prezidenta IBA, ale nebyl k volbám připuštěn.

Reklama